Beza włoska to nic innego jak białka ubite razem z cukrem a na koniec dodany cienkim strumyczkiem, cukier z odrobiną wody podgrzany do 113 stopni.
Cóż takiego mają w sobie mazurki, że są tak popularne w okresie wielkanocnym? Pewnie to, że jest to tak kiczowate ciasto, że tylko w takie święto sobie możemy na nie pozwolić. To coś w stylu słuchania Disco Polo na Weselu (wtedy każdy to wybaczy). No a mazurek to nic innego jak ciasto z słodkim wierzchem. Swoboda maksymalna przy dekorowaniu i wymyślaniu co na górę położyć.Ja wymyśliłem sobie coś co jest tak słodkie, że o rany! Mazurek dla prawdziwych fanów chałwy i bezy 🙂
1
Zrobione
|
CiastoWszystkie składniki powinny być zimne, najlepiej wyciągnąć je z lodówki tuż przed rozpoczęciem pracy. Na stolnicę wysyp mąkę, cukier puder, dodaj żółtko i drobno pokrojone w kostkę masło. Wszystko dokładnie poszatkuj przy użyciu noża, gdy składniki już będą dosyć drobne zagnieć ciasto. Przyznam się szczerze, że jest to skład albo na 2 mazurki, albo na 1 bardzo duży. Ja zrobiłem z tego ciasta również Mazurek kajmakowy. Zatem ciasto podziel na 2 części i wstaw do lodówki na 2 godziny. |
2
Zrobione
|
FarszMasło zmiksuj razem z chałwą i alkoholem. Wstaw do lodówki na 30 min co najmniej. |
3
Zrobione
|
CiastoWracamy do ciasta. Rozwałkuj je na stolnicy by powstał kwadrat o wymiarach 23x23 cm. Taką formę rekomenduję do tego wypieku. Podziurkuj widelcem ciasto i zapiecz je w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez 15 min. Gdy już ciasto upieczesz rozsmaruj na jego powierzchni dżem z porzeczki oraz posyp kakao (jest to warstwa izolacyjna dla kremu z chałwy i masła). Na wierzchu ciasta rozprowadź krem chałwowy. No i teraz na samą górę beza włoska. |
4
Zrobione
|
BezaCzym jest beza włoska? W smaku mi przypomina lody na ciepło, które każdy z Was pewnie kiedyś jadł. No i w sumie wykonanie tej bezy jest cudownie proste ponieważ robiłem ją 1 raz i wyszła! Zaczynając pracę przygotuj białka. Muszą one być w temperaturze pokojowej. W misie miksera ubij je na sztywną pianę. Gdy białka już będą ładnie ubite dodawaj po łyżce cukru drobnego cały czas miksując. W międzyczasie zagotuj wodę z cukrem. UWAGA! Nie mieszaj cukru musi sam się ładnie połączyć z wodą i utworzyć coś w rodzaju syropu. |
5
Zrobione
|
Teraz najtrudniejszy moment (albo i nie) do białek ubitych z cukrem na lśniącą białą masę dodaj syrop z cukru. Syrop musi być wręcz wrzący! Wlewaj go cieniutką strużką do ciągle ubijanych białek na najwyższych obrotach. Całość miksuj jeszcze przez 5-7 minut. |
6
Zrobione
|
Pora na ostatnią część. Na wierzch masy chałwowej połóż ubite białka. Rozprowadź je równomiernie po całej formie. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz przez 8 min, aż beza będzie lekko brązowa. |