

Ogarnął mnie szał mazurkowy! Będę dalej eksperymentować z tym ciastem wielkanocnym, no ale pozwolicie, że będzie to już w przyszłym roku.
Ciast świątecznych ciąg dalszy. Mazurek w czekoladowej odsłonie, bo użyłem kajmaku o smaku czekoladowym a dodatkowo polałem go karmelową czekoladą. Trochę mu bliżej do prawdziwego mazurka, ale i tak stanowi miłą odmianę dla tradycyjnego wypieku.
1
Zrobione
|
CiastoCiasto przygotowuje się identycznie jak w poprzednim mazurku, dlatego działa teraz zasada kopiuj+wklej |
2
Zrobione
|
Z samego ciasta ja uformowałem jajko, wy możecie wyłożyć zwykłą formę jeżeli kształt Wam nie odpowiada. |
3
Zrobione
|
KremKajmak rozpuść w rondelku bądź w mikrofalówce. Wystarczy tylko odrobina w mikrofalówce (2x po 30 sekund) aby był lekko płyny. Do kajmaku dodaj sparzone wrzątkiem rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj. |
4
Zrobione
|
Masę kajmakową wyłóż na upieczone ciasto i polej roztopioną białą czekoladą. Tutaj należy uważać przy rozpuszczaniu czekolady, ponieważ biała czekolada nie lubi wysokiej temperatury. |