0 0

Podziel si臋:

lub skopiuj i podziel si臋 linkiem

Sk艂adniki

Zmie艅 porcje
Biszkopt
3 szt. jajka
25 g mas艂o
3/4 szkl. cukier
1 szkl. m膮ka pszenna
1 szkl. wi贸rki kokosowe
Krem
500 ml 艣mietana 30%
1/2 szkl. cukier puder
3 艂y偶eczki 偶elatyna
Dodatkowo
2 opakowania galaretka truskawkowa
24 szt. ciep艂e lody mini

Ciasto zimne sutki

  • 240 minut
  • Porcji 24
  • 艢rednie

Sk艂adniki

  • Biszkopt

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskaz贸wki

Udost臋pnij

Ciasto zimne sutki

Ciasto zimne sutki , bo nie dupa pawiana 馃槢 No tak, na serio pisz臋. Sk膮d si臋 to wzi臋艂o wszystko? No mia艂em zrobi膰 ciasto z ciep艂ymi lodami tzw. dupa pawiana, jednak w sklepie jak na z艂o艣膰 nie by艂o du偶ych ciep艂ych lod贸w tylko miniaturki. Rzadko kiedy to kupuj臋 (ostatnio chyba z 7 lat temu) no i jak akurat potrzebowa艂em to nie by艂o. W sumie to nic nie sprzyja艂o temu bym to ciasto zrobi艂 bo i galaretki w domu nie by艂o, i 艣mietany troch臋 za ma艂o kupi艂em, no ale jest! Nie dupa pawiana, ale zimne sutki. Te czekoladki by艂y tak drobne, 偶e musia艂em zmieni膰 nazw臋 tego ciasta.

Czym jest ciasto zimne sutki? To taki troch臋 kokosowy sernik na zimno z ciep艂ymi lodami. Ja przyznam si臋 bez bicia, 偶e do masy 艣mietanowej da艂em past臋 kokosow膮 by podkr臋ci膰 smak ciasta, jednak nie uwa偶am aby to by艂o konieczne, wi臋c decyzj臋 pozostawiam Wam. W przepisie nie wspomn臋 o tym sk艂adniku wi臋c je偶eli chcecie zrobi膰 dok艂adnie tak jak ja to po prostu odrobin臋 艣mietany wymieszajcie z roztopion膮 past膮 kokosow膮 i dodajcie do ubitej 艣mietany. Zapraszam Was po przepis!

(Visited 2 304 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie galaretki

Przygotuj galaretk臋 zgodnie z instrukcj膮 na opakowaniu z t膮 r贸偶nic膮, 偶e zmniejsz ilo艣膰 wody do 900 ml. Galaretk臋 od czasu do czasu mieszaj, a偶 b臋dzie ch艂odna i zacznie si臋 powoli 艣cina膰 (powinno to zaj膮膰 oko艂o 3 godzin).

2
Zrobione

Przygotowanie biszkoptu

Jajka zmiksuj z cukrem na jasn膮 i puszyst膮 mas臋. Je偶eli u偶ywasz miksera r臋cznego to powinno to zaj膮膰 oko艂o 10 minut, natomiast je偶eli jest to robot to oko艂o 5 minut. W mi臋dzyczasie rozpu艣膰 mas艂o i sch艂贸d藕 je do temperatury pokojowej. Do mas艂a dodaj 1 du偶膮 艂y偶k臋 ubitych jajek i wymieszaj.
Do masy jajecznej dodaj przesian膮 m膮k臋 oraz kokos. Wszystko delikatnie i dok艂adnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj mas艂o i ponownie wymieszaj.
Form臋 o wymiarach 25x35 wy艂贸偶 papierem do pieczenia i przelej tam mas臋 na ciasto. Piecz przez oko艂o 10-15 minut a偶 uzyska ciasto z艂oty kolor.

3
Zrobione

Przygotowanie kremu

呕elatyn臋 zalej zimn膮 wod膮 do momentu przykrycia i odstaw na bok na 10 minut do nap臋cznienia.
W misie miksera ubij na sztywno 艣mietan臋 a pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ponownie wszystko zmiksuj.
呕elatyn臋 rozpu艣膰 w k膮pieli wodnej i dodaj do niej 艂y偶k臋 ubitej 艣mietany i wymieszaj by obni偶y膰 temperatur臋 偶elatyny. Je偶eli powstan膮 grudki to podgrzej 艣mietan臋 z 偶elatyn膮 i ponownie dodaj 1 艂y偶eczk臋 艣mietany i wymieszaj. W ten spos贸b rozrzedzasz 偶elatyn臋 i obni偶asz jej temperatur臋. Dodaj 偶elatyn臋 do ubitej 艣mietany i wszystko dok艂adnie wymieszaj.

4
Zrobione

Na sch艂odzony biszkopt wy艂贸偶 艣mietan臋 i powciskaj ciep艂e lody w r贸wnych odst臋pach. Wstaw do lod贸wki na 2 godziny do st臋偶enia. Nast臋pnie ciasto pozostaw w lod贸wce i wlej na wierzch galaretk臋 i pozostaw ponownie na 2 godziny do st臋偶enia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz s艂odkich wypiek贸w.

Pascha w bia艂ej czekoladzie
poprzendi
Pascha w bia艂ej czekoladzie
Mazurek limonkowy
nast臋pny
Mazurek limonkowy
Pascha w bia艂ej czekoladzie
poprzendi
Pascha w bia艂ej czekoladzie
Mazurek limonkowy
nast臋pny
Mazurek limonkowy

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here