

Jeżeli nie przepadacie za likierem kokosowym możecie dodać adwokat. Wspaniale będzie nawiązywać do świąt Wielkanocnych
Babka z likierem kokosowym to efekt Waszego głosowania na facebooku. Wspólnie zdecydowaliście, ze chcielibyście poznać przepis na Wielkanocną babkę. Jak to na babkę przystało, przepis jest niesamowicie prosty w wykonaniu i niemalże „jednomiskowy”. Likier delikatnie wzbogaca smak babki, a dodatkowo „polewa” na górze czy też krem jest z dodatkiem kwaśnej śmietany. Śmiało mogę powiedzieć, że to właśnie krem delikatnie przełamuje słodycz ciasta.
1
Zrobione
|
CiastoMiękkie masło zmiksuj razem z cukrem i cukrem brązowym na jasną i puszystą masę. Całość powinno się miksować około 5 minut. Na średnich obrotach miksera dodawaj po 1 jajku cały czas miksując. |
2
Zrobione
|
Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Wylej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie ostatnie 10 minut w temperaturze 190 stopni. Babkę po upieczeniu odstaw na bok do całkowitego wystygnięcia i wyciągnij ją z formy. |
3
Zrobione
|
W misie miksera zmiksuj razem śmietanę, mascarpone oraz cukier puder na jednolitą masę. |