Zamiast orzechów makadamia możecie użyć zwykłych włoskich bądź laskowych.
Chlebek z pieczonymi bananami to tak jakby „zero waste”. Kupiłem nieco za dużo bananów, no i trochę czasu leżały na blacie w kuchni. temperatura zbyty niska nie jest, na wsi much i muszek od zasrania… poleży owoc, lub warzywo chwilkę i już je obsiadły muszyska! W takich momentach nienawidzę wiochy. Jednak kończąc z narzekaniem, to patrzę na te przejrzałe banany i się zastanawiam co z nimi zrobić. No to patrzę co jeszcze mam i co mogę wykorzystać. Na półce leżą orzechy makadamia, które kupiłem już z 3 miesiące temu. No jajka są (ja zawsze mam w domu jajka i mąkę! :D) Czekolady jest tabliczka no to kurcze ukręcę chlebek bananowy!
1
Zrobione
|
Obierz banany i każdy przekrój wzdłuż i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp banany z wierzchu 1/3 szklanki brązowego cukru i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu zblenduj banany z cukrem, lub rozgnieć przy pomocy widelca. Odstaw na bok. |
2
Zrobione
|
Cukier, ekstrakt waniliowy, jajko oraz olej zmiksuj razem. Nie musisz długo tego robić wystarczy chwilkę aż się składniki połączą. Następnie do mokrych składników dodaj przesiane suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz sól. Wymieszaj całość aż się połączą składniki. Na sam koniec dodaj banany i ponownie wszystko wymieszaj. |
3
Zrobione
|
Czekoladę oraz orzechy posiekaj na większe kawałki i dodaj je do masy na ciasto. Wymieszaj aż się połączą składniki. |
4
Zrobione
|
Foremkę o wymiarach 22cm x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 30 minut. |
2 Komentarze Ukryj komentarze
Ależ to cudownie wygląda! Ten karmelowy odcień ciasta z kawałkami czekolady w środku i jeszcze płynną polewą! To musiała być pełna satysfakcja 😀
kulinarnewyskoki.blogspot.com
Dziękuję :* ciasto jest przepyszne