0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Mazurek pomarańczowo-dyniowy

A jaki jest Wasz ulubiony mazurek?

  • 120 minut
  • Porcji 12
  • Łatwe

Składniki

  • Ciasto kruche

  • Masa

Wskazówki

Udostępnij

Myśląc o tegorocznych świętach, postanowiłem opróżnić nadmierny zapas moich dżemów oraz powideł. Szczerze powiedziawszy średnio lubię dżem, a uwielbiam go robić. Wykorzystałem zatem dżem pomarańczowy oraz kruche ciasto, więc mazurek jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

(Visited 125 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

Przygotuj kruche ciasto: zimną margarynę, mąkę oraz sól posiekaj nożem. Kiedy margaryna będzie już drobno posiekana, całość zagnieć. Dodaj żółtko i zimną wodę. Dłońmi wyrób ciasto, aż będzie zbite i nie będzie widać drobinek margaryny oraz mąki. Całe ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na około 2 godziny (ciasto można oczywiście mrozić).

2
Zrobione

Formę o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozprowadź kruche ciasto w formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz około 20-30 minut. Dobrze jest całe ciasto nakłuć widelcem, aby pod spodem nie tworzyły się bąble powietrza. Po upieczeniu ostudź ciasto.

3
Zrobione

Nadzienie

Na wcześniej przygotowanym kruchym cieście rozsmaruj przecier z dyni. Następnie w garnku podgrzej dżem pomarańczowy, i przetrzyj go przez sito by nie pozostały żadne kawałki pomarańczy. Gorący dżem pomarańczowy wylej na warstwę kruchego ciasta, uprzednio posmarowanego przecierem z dyni.

4
Zrobione

Polewa czekoladowa

Rozpuść na parze gorzką czekoladę (można dodać łyżeczkę Cointreau, by spotęgować smak pomarańczy). Czekoladę wylej na gotowe kruche ciasto. Na samym końcu udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczy.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Lemon curd
następny
Pascha
poprzendi
Lemon curd
następny
Pascha

Dodaj komentarz