0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
4 szt. jajka
1 szt. białka
0,5 szkl. cukier
1 łyzeczka ekstrakt waniliowy
0,5 łyżeczki sól
1 szkl. mąka pszenna
0,5 szkl. cukier puder

Lady Fingers

  • 47 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Ciężko przetłumaczyć czym są owe ladyfingers, na bazie tego co upiekłem to mogę powiedzieć, że są to po prostu biszkopty. Różnica jest tylko taka, że im krócej będziemy je piec będą mięciutkie, a przy wydłużonym czasie pieczenia zrobią się chrupiące. Idealnie nadają się na tiramisu, więc jeżeli chcecie zaszokować swoich znajomych 100% własnej roboty tiramisu no to pierwszy krok już za wami.

(Visited 279 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Tak jak w większości wypieków, składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystko po to by nie powstał zakalec. W pierwszej kolejności dobrze oddziel żółtka od białek. Do dużej miski dodaj żółtka i 1/4 szklanki cukru. Żółtka utrzyj na jasną i lekko ciągnąca masę, dodaj ekstrakt, ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

2
Zrobione

Teraz czas na białka. Ubij je na sztywną pianę, a następnie dodawaj powoli po łyżce cukru. Gdy masa będzie już błyszcząca dodaj 1/3 białek do żółtek i delikatnie wymieszaj. Dodaj następnie kolejną 1/3 białek i tak aż do wyczerpania. Na koniec dodaj sól oraz przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, jednak powoli by nie stracić powietrza, które zostało przez Ciebie wpompowane do białek.

3
Zrobione

Przy użyciu szprycy nakładaj masę na papier do pieczenia, posyp cukrem pudrem i piecz w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez 10-12 min.
Ciasta po upieczeniu zdejmij z papieru i pozostaw do ostygnięcia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Ciasteczka dyniowe
następny
Kokosowo-orzechowe śniadanie
poprzendi
Ciasteczka dyniowe
następny
Kokosowo-orzechowe śniadanie

Dodaj komentarz