0 0
Chleb na zakwasie

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
150 g Zakwas
200 g mąka razowa pszenna typ 1850
200g ciepła woda w temperaturze 25 stopni
250 g mąka żytnia typ 720
250 g ciepła woda w temperaturze 25 stopni
1 łyżeczka sól

Chleb na zakwasie

  • 13 godzin
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

 Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

(Visited 593 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Dokładnie wymieszaj zaczyn z 200 g wody i mąką razową. Umieść wszystko w wysokim naczyniu i przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w chłodne miejsce ( u mnie w pomieszczeniu było 17 stopni) na 8 godzin do wolnego rozrostu.

2
Zrobione

Po 8 godzinach dodaj do zaczynu kolejną porcję wody, mąkę żytnią oraz wodę. Wszystko wymieszaj np. drewnianą łyżką. Wyłóż na stolnicę obsypaną mąką i uformuj podłużny chlebek. Przełóż go do koszyka rozrostowego obsypanego obficie mąką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

3
Zrobione

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Na blaszce, której będzie pieczony chleb rozsyp mąkę i przełóż na nią bochenek chleba. Ponacinaj z wierzchu bochenek. Piecz przez 30-40 minut aż chleb będzie dobrze wypieczony. Co 10 minut psikaj spryskiwaczem do środka piekarnika aby para spowodowała, że skórka będzie chrupiąca. Po upieczeniu odstaw na kratkę do wystygnięcia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Makowiec z żurawiną
poprzendi
Makowiec z żurawiną
Biscuit Naked Cake
następny
Biscuit naked cake
Makowiec z żurawiną
poprzendi
Makowiec z żurawiną
Biscuit Naked Cake
następny
Biscuit naked cake

2 Komentarze Ukryj komentarze

Effka pisze:

Przepis bardzo ogólnikowy i nieprecyzyjny. „Zaczyn wymieszaj z 200 g mąki oraz mąką razowa”. Jaka to jest „mąka 200 g”, a jaka mąka razowa: żytnia, czy pszenna i ile? Naprawdę na YT można znaleźć przepisy osób, które się bardziej postarały. Ten przepis to jakaś żenada…

ciastecznik pisze:

Effka przykro mi, że tak uważasz ponieważ tekst pisany nigdy nie zastąpi materiału wideo. Jeżeli uważasz, że jest zbyt ogólny dopracuję go. Sam przepis jest tylko przepisem i nigdy nie będzie w stanie zastąpić doświadczenia nabytego podczas wypieku kilkunastu bochenków. Chleb na zakwasie uważam, że jest jednym z trudniejszych przepisów na chleb. Osobom początkującym proponuję korzystanie z przepisów na chleb na bazie drożdży. I masz rację wkradł się błąd w przepis, zaraz go skoryguję.

Dodaj komentarz