0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
2 szt. jajka
2 szkl. mąka pszenna
2 szkl. mleko
0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki soda oczyszczona
3 łyżki nutella
50 g kropelki czekoladowe

Gofry czekoladowe

Jeżeli wolicie ciemniejsze wersje, wystarczy że dodacie więcej kakao.

  • 34 minuty
  • Porcji 4
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Czy gofry powinny być serwowane tylko w lato? Absolutnie nie! Uwielbiam zapach gofrowego ciasta, a pamiętam że już kilka razy odwiedziłem nasze polskie morze właśnie w okresie zimowym. Zajadałem się tam pysznymi goframi z bitą śmietaną i ciepła frużeliną wiśniową! Po prostu pychota! Wspomnienia zostają, a rzeczywistość nie zawsze pozwala na realizację naszych przyzwyczajeń, dlatego w moim domu zawsze jest gofrownica by móc wracać właśnie do tych wspaniałych wspomnień.

(Visited 348 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Pamiętajcie, że gofry to dosyć lekkie ciasto i chrupiące. Nie zawsze po wyjęciu z gofrownicy jest idealne, czasami musi chwilkę odleżeć (dosłownie 30 sekund) by przestało się parzyć w gofrownicy. Życzę Wam smacznego!

2
Zrobione

Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę z odrobiną szczypty soli. W misce zmiksuj wszystkie składniki razem. Dodaj do masy białka, najlepiej podzielone na 3 części. Wszystko delikatnie wymieszaj. Piecz w gofrownicy aż się ładnie zrumienią.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Gorąca czekolada z malinami
następny
Kulki CHIA CHIA
poprzendi
Gorąca czekolada z malinami
następny
Kulki CHIA CHIA

Dodaj komentarz