Składniki
-
Biszkopt
-
10 szt. białka
-
3 i 1/2 szkl. mąka pszenna
-
2 szkl. cukier
-
1 szkl. olej
-
1 szkl. maślanka
-
2 łyżeczki soda oczyszczona
-
3 łyżeczki proszek do pieczenia
-
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
-
Krem budyniowy
-
2 opakowania budyń waniliowy
-
1 litr mleko
-
200 g masło
-
Krem śmietanowy
-
350 g śmietana 36%
-
3 łyżeczki żelatyna
-
3 łyżki zimna woda
-
2 łyżki cukier puder
-
Galaretka
-
400 ml kompot z wiśni
-
400 ml zimna woda
-
2 opakowania galaretka wiśniowa
-
200 g czarna porzeczka
-
Dodatkowo
-
6 łyżek lemon curd
Wskazówki
Przekładaniec z galaretką
Długo się zastanawiałem nad tym ciastem, z prostego powodu. Nigdy nie robiłem biszkoptu na samych białkach! Tradycyjnie robię go na bazie biszkoptu genueńskiego, czyli miksowaniu razem jajek i cukru. Lecz tym razem ten biszkopt był inny. Biszkopt jest bajecznie prosty w wykonaniu i co fajniejsze nie opada po upieczeniu. Dodałem do niego jedynie odrobinę maślanki i oleju, maślanka trafiła do ciasta po to by aktywować sodę i spowodować wzrost biszkoptu. Tłuszcz zamiast masła – taka mniej brudząca wersja ciasta.
Dlaczego przekładaniec? Ciasto jest przełożone lemon curdem, który mi został z wcześniejszego przepisu na roladę bezową (w sumie jesteście fenomenalni! rolady biją rekordy popularności na blogu!), a krem budyniowy to taka zapchaj dziura 😀
Czy lemon curd jest konieczny? Fajnie by było gdyby był, jednak równie dobrze możecie użyć dowolnej konfitury która jest nieco cierpka, bądź kwaskowata (w okresie letnim przecier z agrestu będzie genialny!). Zacznijmy zatem pieczenie!
Kroki
1
Zrobione
|
BiszkoptPodane składniki na biszkopt należy podzielić na 2 części. Lepiej jest przygotować biszkopt na 2 razy i każdy blat przekroić wzdłuż. |
2
Zrobione
|
Krem budyniowyPrzygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (rozprowadź budyń w 1/2 szklanki mleka a pozostałą część zagotuj. Do gotującego się mleka wlej budyń i mieszaj, gotując jeszcze przez chwilę). Gęsty budyń odstaw do całkowitego wystudzenia. |
3
Zrobione
|
Krem śmietanowyŻelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia. W misie miksera ubij śmietanę na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder, Rozpuść żelatynę w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej. Dodaj 1 łyżkę ubitej śmietany do żelatyny i dokładnie wymieszaj. |
4
Zrobione
|
GalaretkaKompot z wiśni uzupełnij wodą i zagotuj. Do wrzącego kompotu wsyp galaretkę i całość wymieszaj aż się rozpuści cukier. Odstaw na bok do wystygnięcia i wsyp czarną porzeczkę. |
5
Zrobione
|
Pierwszy dół biszkoptu posmaruj kremem budyniowym i połóż na wierzch kolejny blat biszkoptu. Posmaruj go lemon curdem i na wierzchu rozprowadź śmietanę. Połóż kolejny blat biszkoptu i wysmaruj go kremem budyniowy,. Na samą górę połóż kolejny biszkopt. Wstaw ciasto do lodówki. Ciasto najlepiej jest obłożyć w koło folią aluminiową by galaretka po wylaniu nie wyleciała na boki. |
6
Zrobione
|
Ciasto włożyłem do foremki i zrobiłem z folii rant nieco wyższy niż ciasto i wypchałem na bokach ręcznikiem papierowym. Na wierzch ciasta wylej lekko gęstą galaretkę i ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. |