Składniki
-
1,5 szkl. mąka pszenna
-
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
-
0,5 łyżeczki soda oczyszczona
-
szczypta sól
-
1/2 szkl. mleko
-
1/2 szkl. jogurt naturalny
-
3/4 szkl. cukier puder
-
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
-
1/2 szklanki olej
-
3 szt. jajka
-
3 łyżeczki cynamon
Wskazówki
Mini babki cynamonowe
Do koszyczka zawsze staramy się włożyć coś zgrabnego i ładnego, tak by nie był on nadmiernie zagracony. Ciekaw jestem czy Wielkanoc to kolejnego rodzaju „festiwal” gdzie obnosimy się z tym co takiego wspaniałego mamy w koszyku. Zawsze można kupić gotowe ciastko w sklepie (raz widziałem mufinka w koszyczku… serio?!) ale po co skoro przygotowane mini babki cynamonowe są o wiele zdrowsze i do tego są bez jajek!
Mini babki cynamonowe to w sumie alternatywa nawet dla wegan, którzy chcą spędzić ten czas również w miłej rodzinnej atmosferze. Odrobina cynamonu nadaje im lekko brązowego koloru, a wystarczy że zamiast niego dacie więcej cukru waniliowego i już nabierze babka innego wyrazu. Co zatem proponuję? Przełamać rutynę i upiec do koszyczka własną babeczkę.
Kroki
1
Zrobione
|
W dużej misce przesiej proszek do pieczenia razem z cynamonem, sodą oraz mąką. Odstaw na bok. |
2
Zrobione
|
W misie miksera zmiksuj na jasną i puszystą masę cukier puder razem z jajkami. Ciągle miksując dodaj jogurt naturalny oraz mleko. |
3
Zrobione
|
Nagrzej piekarnik do 175 stopni. |