0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
500 g mąka pszenna
1 łyżeczka wódka
2 szt. jajka
100 ml olej
1 szkl. mleko
50 g drożdże świeże
120 g cukier puder
1 szkl. dżem

Pączusie pełne miłości

W tym roku tłusty czwartek oraz Walentynki są bardzo blisko siebie, więc czy ja będę łączyć te święta ze sobą? Oczywiście, że nie! Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed wielkim postem więc objadanie jest dozwolone! Zresztą jak można połączyć pączki, które smażyłem na smalcu ze świętem pełnym miłości. Czy smalec jest romantyczny? No ja wiem, kto co lubi no ale wolę się wysmarować czekoladą niż smalcem :) 

  • 150 minut
  • Porcji 32
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Ochota na pączki przyszła mi kiedy miałem spotkanie z klientką mojego Banku. Nie byłbym sobą gdybym nie poruszył tematu gotowania i pieczenia podczas rozmowy z klientami. Pani stwierdziła jednoznacznie, że ona najbardziej to lubi pączki z polewa lukrową i z tradycyjną konfiturą. No cóż trudno temu nie zaprzeczyć, eksperymenty są w porządku ale czasami trzeba wiedzieć kiedy przestać. Ta Pani na pewno to wiedziała.

Kurcze przecież pączki to jest 5 minut roboty! Zrobię sobie takie malutkie pyszności i będę się nimi objadać następnego dnia w pracy. No i tak smażyłem pączki do 23, albo i dłużej bo później już na zegarek nie spoglądałem  🙂

(Visited 187 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Do garnka nalej wody (tylko odrobinę) i na górę połóż miskę metalową (tzw. ubijanie na parze). Wbij tam całe jajka razem z cukrem i przy użyciu miksera ubijaj je na parze przez około 4 min aż masa będzie jasna i lekko gęsta.

2
Zrobione

W wysokiej szklance rozpuść drożdże w odrobinie mleka letniego z dodatkiem łyżeczki cukru oraz mąki. Odstaw zaczyn na 5 min w ciepłe miejsce.

3
Zrobione

Do miski przesiej mąkę oraz dodaj ubite jajka do mąki, letnie mleko, odrobinę soli, olej. (może być również masło roztopione) Ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego wyrób ciasto. Powinno ono być lekko klejące ale swobodnie odchodzące od ręki.

4
Zrobione

Dodaj drożdże rozpuszczone w mleku i na sam koniec spirytus, ponownie wyrób ciasto. Warto je wyrabiać tak przez 10 minut aby nabrało dużo powietrza. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 45 min - 1 godzinę. Gotowe ciasto partiami rozwałkuj na stolnicy i wykrawaj kształty przy użyciu foremki.

5
Zrobione

Smaż na tłuszczu (olej rzepakowy 2 litry) przez 2-3 minuty z każdej strony i przewracaj patyczkiem. Pączki powinny napęcznieć a wy powinniście zadbać o niezbyt wysoką temperaturę oleju aby nie były puste w środku.

6
Zrobione

I teraz w jaki sposób można nadziewać pączki. Możesz to zrobić przy użyciu strzykawki z dużym otworem, którą kupisz w każdej aptece. Wtedy po usmażeniu pączków i wystygnięciu nadziewamy je strzykawką. Drugi sposób to nakładanie na 1 krążek konfitury i położenie na górę kolejnego krążka i zlepienie ich razem. Ja osobiście wolę strzykawkę, wtedy mam pewność że podczas smażenia nic mi nie ucieknie.

7
Zrobione

Po usmażeniu pączków połóż je na ręcznik papierowy aby nieco wystygły oraz aby pozbyły się nadmiaru tłuszczu. Pączki po wystudzeniu nafaszeruj ulubioną konfiturą, bądź tak jak ja, zrób przegląd lodówki z otwartymi dżemami i wszystko zblenduj razem.

8
Zrobione

Gotowe pączki możesz posypać cukrem pudrem lub, sam cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i zamoczyć pączki w glazurze.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Chocolove
następny
Karpatka
poprzendi
Chocolove
następny
Karpatka

Dodaj komentarz