Jeżeli nie lubicie mango, możecie użyć np. truskawek, powinny się również idealnie sprawdzić.
Tarta z kremem i musem z mango to lekka i orzeźwiająca wersja ciasta, idealnego na letnie upały. Krem nie jest zapiekany w związku z czym, jest przyjemna właśnie w tak ciepłe dni. Nic skomplikowanego w wykonaniu ciasta nie ma, bo jest to tradycyjne kruche ciasto, które wykorzystuję w większości swoich przepisów. Stosuję sprawdzoną metodę 3:2:1 czyli 3 porcje mąki, 2 porcje tłuszczu i 1 porcja cukru. Jak mam ochotę zaszaleć 😛 to dodaję jeszcze 1 żółtko lub łyżkę śmietany kwaśnej.
1
Zrobione
|
Ciasto krucheWszystkie składniki do ciasta kruchego powinny być zimne. |
2
Zrobione
|
KremW misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mascarpone i wszystko ponownie dokładnie zmiksuj. Na koniec zblenduj mango i dodaj je do masy, lecz tym razem nie mieszaj całości mikserem lecz ręcznie trzepaczką. Im dłużej będziesz mieszać, tym większe prawdopodobieństwo, że krem się zważy. Ważne jest by mieszać tylko do momentu połączenia się składników. |
3
Zrobione
|
MusZblenduj razem mango obrane ze skóry oraz sok z cytryny. W miseczce wymieszaj żelatynę z 2 łyżkami wody. Odstaw na bok. Po 5 minutach podgrzej żelatynę i dodaj ją w postaci płynnej do musu. Wszystko razem połącz. |
4
Zrobione
|
Ciasto rozwałkuj na blacie i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 23 cm. Podziurkuj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez maksymalnie 20 minut. Po tym czasie odstaw ciasto do ostygnięcia. |