Składniki
-
1 szklanka śmietana 18%
-
1 szklanka cukier
-
250 g masło
-
3 szt. jajka
-
4 szklanki mąka pszenna
-
1 opakowanie proszek do pieczenia15 g
-
800 g truskawki
Wskazówki
Placek z truskawkami
Takich przepisów na blogu jest kilka, jednak dla mnie zdecydowanie ten to mistrzostwo! Nie tylko ze wzgledu na smak, ale również prostotę wykonania. Przyznam się szczerze, że nie nawidzę ucierać masła do wszelakich kremów i ciast. Zawsze jest duże ryzyko, że masa może się zwarzy. Przy tym przepisie sprawa jest zdecydowanie prostsza ponieważ tutaj wystarczy rozpuścić masło. Ja postanowiłem nieco podkręcić smak masla dlatego też przuygotowałem palone masło. Czym jest palone masło?
Palone masło to nic innego jak roztopione masło i doprowadzone do lekkiego przypalenia. UWAGA! Nie jest to do końca spalone masło (czarne) lecz ciemnobrązowe o głęboko orzechowym smaku.
By dłużej nie przeciągać i w końcu przygotować to pyszne ciasto zapraszam Was po przepis!
Kroki
1
Zrobione
|
Masło rozpuść w rondelku. Zostawiając je nieco dłużej masło nabierze ciemnozłotego koloru (palone masło). Roztopione masło odstaw do całkowitego wystygnięcia. Powinno mieć temperaturę pokojową. |
2
Zrobione
|
Śmietanę roztrzep razem z jajkami. |
3
Zrobione
|
Dno tortownicy wyłoż papierem do pieczenia i rozprowadź masę w tortownicy o średnicy 23 cm. Na wierzchu ciasta rozsyp pokrojone w większe kawałki truskawki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez około 45 minut na termoobiegu. |