0 0
Jabłecznik z połówek jabłek

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto kruche
200 g masło
100 g śmietana 18%
2 szt. żółtka
450 g mąka pszenna
200g cukier
Dodatkowo
6 szt. jabłka
6 łyżek cukier brązowy
2 łyżki kakao
200 g masa kajmakowa
2 łyżki cynamon

Jabłecznik z połówek jabłek

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto kruche

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Jabłecznik z połówek jabłek

Przepis na jabłecznik z połówek jabłek często przewijał się przez grupy na facebooka do których należę. Zastanawiałem się w czym tkwi fenomen tego ciasta, jeżeli pokusicie się na wykonanie go osobiście to się dowiecie. Ja postaram się wam przybliżyć co mnie tak zauroczyło w tym jabłeczniku.

Ciasto kruche, które do niego zrobiłem jest po prostu fenomalne w smaku. Ciasto zrobione na bazie śmietany 18% z 2 żółtkami. Głównym sekretem tego ciasta jest to, że jest ono niesamowicie szybkie w wykonaniu. Kilka prostych składników, a efekt końcowy jest fenomalny.

Co jest jeszcze istotne podczas przygotowania tego ciasta? JABŁKA! O tak! Nie wszystkie się nadają bo np. LOBO czy Champion nie będą zbyt ok, ze względu na sypkość, miękkość i słodkość tych owoców. Samo ciasto w sobie jest dosyć słodkie więc tutaj lepiej będą pasować jabłka typi Szara Reneta czy Idared. Te jabłka są kwaskowate i nieco twardsze wię po upieczeniu nie zrobi się z tego ciapa.

By nie przedłużać zapraszam Was już teraz po przepis ponizej!

(Visited 2 815 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Składniki na kruche ciasto poszatkuj razem i zagnieć ciasto. Możesz również użyć miksera i wszystko razem zmiksować. Ciasto podziel na 2 równe części. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i włóż do blaszki o wymiarach 33x27 cm.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanegod o 170 stopi i piecz przez około 20 minut aż się zrumieni.

2
Zrobione

Jabłka obierz i przetnij na pół. Usuń gniazdo jabłka.
Rozwałkuj 2 część ciasta na nieco większy płat niż blacha.

3
Zrobione

Upieczony spód obsyp kakao.
Do każdej połówki jabłka nałóż masy kajmakowej (po otworze z gniazda). Rozłóż jabłka na podpieczonym spodzie. Obsyp jabłka brązowym cukrem oraz cynamonem. Przykryj jabłka 2 płatem ciasta kruchego. Nożem zrób otwory na każdej połówce jabłka. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 20 minut (aż będzie z wierzchu złote). Upieczone ciasto obsyp cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Strudel jabłkowy
następny
Delicja brzoskwiniowa
poprzendi
Strudel jabłkowy
następny
Delicja brzoskwiniowa

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here