0 0
Gorąca czekolada piernikowa

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Biała część
100 g biała czekoalda
200 g śmietana 30%
Ciemna część
200 g mleko
100 g gorzka czekolada
100 g śmietana 30%
Kruszonka
1 łyżeczka przyprawa piernikowa
100 g masło
100 g mąka pszenna
50 g cukier
Dodatkowo
100 g śmietana 30 g

Gorąca czekolada piernikowa

  • Średnie

Składniki

  • Biała część

  • Ciemna część

  • Kruszonka

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Gorąca czekolada piernikowa

Musiałem przygotować na nadchodzące zimowe wieczory ten napoj bogów! Gorąca czekolada piernikowa to coś co pokochacie za swoją prostotę i niesamowity smak. Najlepsze jest to, że napoj nie jest za słodki i też nie drapie w gardło. Często mi się zdarzało, że po zamówieniu gorączej czekolady miałem nieprzyjemne uczucie „palenia” w gardle. Z tym przepisem tego nie doświadczycie. Czekać na was będzie delikatny smak czekolady. Skąd pomysł? Jak zobaczyłem nowe szklanki na stronie http://ambition.pl to nie mogłem się powstrzymać. Te termiczne szklanki są przepiękne więc postanowiłem w nich przygotować coś tak niesamowitego co będzie widoczne przez piękne szło.

(Visited 1 641 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruszonka

Z podanych składników zagnieć ciasto. Możesz użyć miękkiego masła by składniki łatwiej się połączyły. Rozsyp kruszonkę na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni aż do uzyskania ciemnozłotego koloru (około 15 minut).

2
Zrobione

Biała część

Podgrzej śmietanę. Dodaj do śmietany białą czekoladę i mieszaj aż do rozpuszczenia. Przelej czekoladę do 2 wysokich szklanek (do 1/4 wysokości). Wstaw do zamrażarki.

3
Zrobione

Ciemna część

Podgrzej mleko i śmietanę i wsyp do środka ciemną czekoladę. Mieszaj tak długo aż się całość rozpuści. Możesz ewentualnie podgrzewać masę by nie było drobinek czekolady.
Wyciągnij z zamrażarki szklanki z białą częścią. Wlej do szklanki ciemną czekoladę lejąc po ściance by się nie połączyła z jasną.

4
Zrobione

Ubij śmietanę na sztywno i udekoruj z wierzchu gorącą czekoladę. Posyp kruszonką piernikową.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Sypany jabłecznik z kokosem
następny
Korzenne śledzie z żurawiną
poprzendi
Sypany jabłecznik z kokosem
następny
Korzenne śledzie z żurawiną

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here