Składniki
-
Biała część
-
100 g biała czekoalda
-
200 g śmietana 30%
-
Ciemna część
-
200 g mleko
-
100 g gorzka czekolada
-
100 g śmietana 30%
-
Kruszonka
-
1 łyżeczka przyprawa piernikowa
-
100 g masło
-
100 g mąka pszenna
-
50 g cukier
-
Dodatkowo
-
100 g śmietana 30 g
Wskazówki
Gorąca czekolada piernikowa
Musiałem przygotować na nadchodzące zimowe wieczory ten napoj bogów! Gorąca czekolada piernikowa to coś co pokochacie za swoją prostotę i niesamowity smak. Najlepsze jest to, że napoj nie jest za słodki i też nie drapie w gardło. Często mi się zdarzało, że po zamówieniu gorączej czekolady miałem nieprzyjemne uczucie „palenia” w gardle. Z tym przepisem tego nie doświadczycie. Czekać na was będzie delikatny smak czekolady. Skąd pomysł? Jak zobaczyłem nowe szklanki na stronie http://ambition.pl to nie mogłem się powstrzymać. Te termiczne szklanki są przepiękne więc postanowiłem w nich przygotować coś tak niesamowitego co będzie widoczne przez piękne szło.
Kroki
1
Zrobione
|
KruszonkaZ podanych składników zagnieć ciasto. Możesz użyć miękkiego masła by składniki łatwiej się połączyły. Rozsyp kruszonkę na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni aż do uzyskania ciemnozłotego koloru (około 15 minut). |
2
Zrobione
|
Biała częśćPodgrzej śmietanę. Dodaj do śmietany białą czekoladę i mieszaj aż do rozpuszczenia. Przelej czekoladę do 2 wysokich szklanek (do 1/4 wysokości). Wstaw do zamrażarki. |
3
Zrobione
|
Ciemna częśćPodgrzej mleko i śmietanę i wsyp do środka ciemną czekoladę. Mieszaj tak długo aż się całość rozpuści. Możesz ewentualnie podgrzewać masę by nie było drobinek czekolady. |
4
Zrobione
|
Ubij śmietanę na sztywno i udekoruj z wierzchu gorącą czekoladę. Posyp kruszonką piernikową. |