Składniki
-
3 szt. średnie jabłka
-
1/2 szklanki maślanka
-
1 łyżka cukier
-
proszek do pieczenia
-
2 łyżki czekolada w dropsach
-
1 szklanka mąką pszenna 450
-
szczypta sól
-
olej do smażenia
Wskazówki
Tradycyjne racuchy
Tradycyjne racuchy to coś co musicie zrobić w domu. Miałem mega ochotę na racuszki! No kurcze ostatnimi czasy jadłbym tylko racuchy lub naleśniki z twarogiem. Pamiętam, że moja babcia mi zawsze je robiła jak przyjeżdżałem. Zwłaszcza, że tuż za oknem rosła jabłonka (tak to były czasy gdy było mało aut i można było spokojnie jeść owoce rosnące między blokami, bo nie były nafaszerowane toną spalin).
Z czasów dzieciństwa pamiętam jeszcze kluski na parze z masełkiem i cynamonem 😀
W przepisie na tradycyjne racuchy możecie wykorzystać również jogurt naturalny, bądź śmietanę. A zamiast białego cukru możecie dodać cukier trzcinowy by nieco bardziej wzbogacić smak. Jeżeli zdecydujecie się na wersję tłuściejszą to polecam dodać stopione masło do środka. Wzbogaci ono jeszcze bardziej smak racuszków.
Zostańmy na chwilkę przy racucach 🙂 przepis wjeżdża o już!
Kroki
1
Zrobione
|
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Odstaw na bok. |
2
Zrobione
|
Płynne składniki (maślankę, jajka) wymieszaj razem. Dodaj suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i czekoladę). Dodaj jabłka i wszystko dokładnie wymieszaj. |
3
Zrobione
|
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż chwilkę z obu stron (około 3 minuty z każdej strony). Podawaj mocno obsypane cukrem pudrem. |