0 0
Terrina makowa

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Masa makowa
250 g Mak mielony niebieski
400 g Mleko 3,2%
60 g Miód
75 g Żółtka
70 g Cukier
85 g Białka
Kruszonka
150 g Masło 82%
70 g Cukier
150 g Mąka pszenna Typ 450
70 g Mąka migdałowa
50 g Biała czekolada
Polewa czekoladowa
300 g Mleczna czekolada
50 g Olej rzepakowy
50 g Orzechy laskowe
Dekoracja czekoladowa
50 g Czekolada deserowa
100 g Śmietanka 32%

Terrina makowa

  • Średnie

Składniki

  • Masa makowa

  • Kruszonka

  • Polewa czekoladowa

  • Dekoracja czekoladowa

Wskazówki

Udostępnij

Terrina makowa

Przepisy, które trafiają na bloga po części są efektem mojej chęci podzielenia się z Wami czymś pysznym, a z innej strony stanowią mój przepisownik. Ten przepis spełnia obie te funkcje. Uważam, że to ciasto jest tak fenomenalne, że musiałem się z Wami podzielić recepturą.

Wierzę, że nie ma 2 identycznych ciast. Nawet jeżeli zdecydujecie się przygotować to ciasto samodzielnie w domu będzie ono inaczej smakować u Was i inaczej u koleżanki. Każde ciasto zawiera składnik X, którym jest uczucie jakie wkładamy w jego przygotowanie. Jedni będą mieszać szybciej bo mają mało czasu, a dzieci obok wołają „MAMO,MAMO,MAMO” a inni będą w stanie poświęcić więcej czasu na jego przygotowanie bo nich ich nie będzie gonić :). Pamiętajmy, że pieczenie to przyjemność rozłożona w czasie. Doświadczajmy jej podczas przygotowania, podczas spoglądania jak pięknie rośnie w piekarniku i jak cudownie smakuje po upieczeniu. Każdy z nas pamięta jak oblizywał miski po cieście jak mam robiła coś pysznego. Nie zabierajcie tych wspomnień swoim dzieciom bo one znikną bezpowrotnie.

(Visited 939 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Masa makowa

Mak zalej mlekiem i dodaj miód. Gotuj przez około 10 minut. Po ugotowaniu przelej mak do gazy i odciśnij by pozbyć się nadmiaru mleka. (Najlepiej to zrobić gdy mak będzie lekko przestudzony).

2
Zrobione

Masa makowa cd.

W misie miksera zmiksuj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj stopniowo masę makową. W osobnej misie ubij na sztywno białka.
Białka połącz z masą makową w 2 turach.
Formę spryskaj środkiem antydehyzyjnym (dostaniecie taki w Lidlu) lub wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.
Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 20x11 cm i piecz na parze przez 30 minutach góra-dół. Jeżeli piekarnik nie ma funkcji parowej umieść naczynie z wodą poziom niżej w piecu. Po 30 minutach zmień pieczenie na termoobieg. Po upieczeniu wystudź.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Tradycyjne racuchy
poprzendi
Tradycyjne racuchy
następny
Różyczki faworkowe
Tradycyjne racuchy
poprzendi
Tradycyjne racuchy
następny
Różyczki faworkowe

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here