Składniki
-
Masa makowa
-
250 g Mak mielony niebieski
-
400 g Mleko3,2%
-
60 g Miód
-
75 g Żółtka
-
70 g Cukier
-
85 g Białka
-
Kruszonka
-
150 g Masło82%
-
70 g Cukier
-
150 g Mąka pszennaTyp 450
-
70 g Mąka migdałowa
-
50 g Biała czekolada
-
Polewa czekoladowa
-
300 g Mleczna czekolada
-
50 g Olej rzepakowy
-
50 g Orzechy laskowe
-
Dekoracja czekoladowa
-
50 g Czekolada deserowa
-
100 g Śmietanka 32%
Wskazówki
Terrina makowa
Przepisy, które trafiają na bloga po części są efektem mojej chęci podzielenia się z Wami czymś pysznym, a z innej strony stanowią mój przepisownik. Ten przepis spełnia obie te funkcje. Uważam, że to ciasto jest tak fenomenalne, że musiałem się z Wami podzielić recepturą.
Wierzę, że nie ma 2 identycznych ciast. Nawet jeżeli zdecydujecie się przygotować to ciasto samodzielnie w domu będzie ono inaczej smakować u Was i inaczej u koleżanki. Każde ciasto zawiera składnik X, którym jest uczucie jakie wkładamy w jego przygotowanie. Jedni będą mieszać szybciej bo mają mało czasu, a dzieci obok wołają „MAMO,MAMO,MAMO” a inni będą w stanie poświęcić więcej czasu na jego przygotowanie bo nich ich nie będzie gonić :). Pamiętajmy, że pieczenie to przyjemność rozłożona w czasie. Doświadczajmy jej podczas przygotowania, podczas spoglądania jak pięknie rośnie w piekarniku i jak cudownie smakuje po upieczeniu. Każdy z nas pamięta jak oblizywał miski po cieście jak mam robiła coś pysznego. Nie zabierajcie tych wspomnień swoim dzieciom bo one znikną bezpowrotnie.
Kroki
1
Zrobione
|
Masa makowaMak zalej mlekiem i dodaj miód. Gotuj przez około 10 minut. Po ugotowaniu przelej mak do gazy i odciśnij by pozbyć się nadmiaru mleka. (Najlepiej to zrobić gdy mak będzie lekko przestudzony). |
2
Zrobione
|
Masa makowa cd.W misie miksera zmiksuj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj stopniowo masę makową. W osobnej misie ubij na sztywno białka. |