Truskawki uciekły, został agrest. Rzadko kiedy widzę ciasto z "wieprzkami" postanowiłem więc zrobić swoje.
Truskawki, truskawkami, ale na agrest też przyszła już pora, a raczej zbiory. Jeżeli macie ogródek a na nim rośnie sobie agrest to już dawno powinniście zebrać plony. Zastanawiałem się jak go wykorzystać. W zeszłym roku z kilograma agrestu zrobiłem 1 słoik powideł, więc w tym roku postanowiłem nieco dłużej się nim delektować.
1
Zrobione
|
CiastoSkładniki na ciasto powinny być zimne. Jest ono podobnie przygotowywane jak to kruche. Przy użyciu noża posiekaj masło oraz mąkę na drobną "kaszkę". Następnie dodaj do ciasta żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Całość szybko zagnieć, by powstała jednorodna masa. Z powstałego ciasta uformuj wałek i podziel go na 3 części. Do 1 części dodaj 2 łyżeczki kakao, i zagnieć całość by nie powstały smugi. Każdą porcję ciasta włóż do zamrażarki tak na 2 godziny. |
2
Zrobione
|
FarszObrazy agrest rozsyp na patelni i podsmaż lekko. Jeżeli posiadasz świeży agrest tak jak ja, proponuję by parę sztuk ponacinać by wydobył się sok. Całość zasyp cukrem, a następnie dodaj galaretkę. Owoce przesmaż tak z 5 minut. W sumie najlepiej do momentu kiedy cukier się już rozpuści. |
3
Zrobione
|
BezaBiałka ubij na sztywną pianę, dodaj szczyptę soli. Następnie dodawaj po łyżce cukru cały czas miksując. Pamiętaj by robić to powoli ponieważ cukier powinien się połączyć z białkami, a powstała masa powinna być lepiąca i błyszcząca. |
4
Zrobione
|
Na tortownicy o średnicy 23 cm rozłóż papier do pieczenia. Na tarce o grubych okach zetrzyj ciemną masę ciasta. Rozprowadź je równomiernie po spodzie i lekko ugnieć. Na ciemną masę połóż wcześniej przygotowany i ostudzony agrest. Na agrest zetrzyj jasne ciasto, również na tarce o grubych okach. Na sam koniec daj bezę a na nią daj kolejną część ciasta potartego na tarce. |