2 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
500 g okruchy ciasta
4 łyżki dżem ja dałem z róży wy możecie dać ulubiony
2 krople aromat rumowy
2 łyżki rodzynki
2 łyżeczki kakao
50 g masło
1/4 szkl. mleko

Bajaderka

Ja swoje ciastka zrobiłem w formie kuleczek, a wy możecie zrobić je w blaszce wyłożonej kruchymi ciastkami, i obsypane kokosem.

  • 25 minut
  • Porcji 24
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Bajaderka

Bajaderka to nic innego jak ciasto z resztek. Pewnie każdemu z Was została odrobina suchej babki, albo baranek wielkanocny. Jeżeli zastanawiacie się co z tym zrobić to nie ma problemu. Wystarczy dodać odrobinę dżemu, ekstrakt, okruchy i gotowe. Szybkie ciasto z okruchów to najprostsze rozwiązanie.

Pamiętam, że było to jedno z moich ulubionych ciast. W sumie nie wiem dlaczego nie ma w nim nic odkrywczego, ani też nie posiada specjalnych walorów. Kojarzy mi się nieco z latami ’90. No, ale jak wszystko z tamtych czasów ma swój urok. Mam nadzieję, że wy swój smak również w tym cieście znajdziecie, a jeżeli nie, to nic nie szkodzi przecież mieliście i tak wyrzucić stare ciasto 🙂

(Visited 3 597 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Rodzynki zalej wodą i odstaw na bok tak na 20 minut. W międzyczasie do dużej miski wsyp pokruszone (zblendowane) ciasto (mogą to również być herbatniki, jeżeli nie posiadacie ciasta) i dodajcie dżem.

2
Zrobione

W garnuszku podgrzej masło z mlekiem, kakao oraz aromatem. Odstaw masę do wystygnięcia.

3
Zrobione

Do okruchów z dżemem dodaj przestudzone mleko, oraz rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Proponuję dodawać masę mleczną stopniowo (partiami) by sprawdzić czy ciasto nie jest za rzadkie. Wszystko zależy od rodzaju ciasta.
Po wymieszaniu składników, uformuj z ciasta kulki i obtocz w kokosie.
Najlepiej ciasto schłodzić.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Seromakowiec
poprzendi
Seromakowiec
Sernik orzechowy
następny
Sernik orzechowy
Seromakowiec
poprzendi
Seromakowiec
Sernik orzechowy
następny
Sernik orzechowy

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here