Ja swoje ciastka zrobiłem w formie kuleczek, a wy możecie zrobić je w blaszce wyłożonej kruchymi ciastkami, i obsypane kokosem.
Bajaderka to nic innego jak ciasto z resztek. Pewnie każdemu z Was została odrobina suchej babki, albo baranek wielkanocny. Jeżeli zastanawiacie się co z tym zrobić to nie ma problemu. Wystarczy dodać odrobinę dżemu, ekstrakt, okruchy i gotowe. Szybkie ciasto z okruchów to najprostsze rozwiązanie.
Pamiętam, że było to jedno z moich ulubionych ciast. W sumie nie wiem dlaczego nie ma w nim nic odkrywczego, ani też nie posiada specjalnych walorów. Kojarzy mi się nieco z latami ’90. No, ale jak wszystko z tamtych czasów ma swój urok. Mam nadzieję, że wy swój smak również w tym cieście znajdziecie, a jeżeli nie, to nic nie szkodzi przecież mieliście i tak wyrzucić stare ciasto 🙂
1
Zrobione
|
Rodzynki zalej wodą i odstaw na bok tak na 20 minut. W międzyczasie do dużej miski wsyp pokruszone (zblendowane) ciasto (mogą to również być herbatniki, jeżeli nie posiadacie ciasta) i dodajcie dżem. |
2
Zrobione
|
W garnuszku podgrzej masło z mlekiem, kakao oraz aromatem. Odstaw masę do wystygnięcia. |
3
Zrobione
|
Do okruchów z dżemem dodaj przestudzone mleko, oraz rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Proponuję dodawać masę mleczną stopniowo (partiami) by sprawdzić czy ciasto nie jest za rzadkie. Wszystko zależy od rodzaju ciasta. |