Składniki
-
100 g orzechy laskowe
-
30 g kakao
-
200 g herbatnikipokruszone
-
400 g mleko w proszku
-
250 g masło
-
150 g cukier
-
120 ml zimna woda
Wskazówki
Blok czekoladowy
Blok czekoladowy to dla jednych wspomnienie dzieciństwa, a dla mnie to coś co na kilometr czuć PRL’em 🙂
Przyznam się Wam szczerze, że moja mama tego nigdy nie robiła, babcia również. Ja sam dopiero w zeszłym roku wypróbowałem blok czekoladowy. Jednak od jakiegoś czasu wracam do starych przepisów, które są gdzieś zakopane w kajecikach z lat 80. Jeżeli macie ochotę wrócić do tego co było i dać spróbować starego-nowego, to nie ma chyba nic lepszego do przetestowania.
Kroki
1
Zrobione
|
Masło, cukier, wodę oraz kakao podgrzej w rondelku. Całość gotuj chwilę aż składniki się połączą. Odstaw na bok do przestudzenia. |
2
Zrobione
|
Do przestudzonej lecz lekko letniej masy dodaj mleko w proszku i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Zrób to energicznie by nie powstały grudki. |
3
Zrobione
|
Do schłodzonej masy dodaj pokruszone herbatniki oraz orzechy laskowe w całości. Przelej masę do foremki o długości 20 cm wyłożonej folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia. |
2 Komentarze Ukryj komentarze
Ja zamiast laskowych daję ziemne niesolone. Pycha ?
To co do środka damy to nasza inwencja twórcza 😀