Jabłka zapieczone na kruchym cieście z mąki kokosowej i dodatkiem bezy kokosowej.
Jabłecznik kokosowy jest połączeniem dwóch składników, które uwielbiam. Jest też po części eksperymentem, ponieważ udało mi się kupić w Lidlu Bio Mąkę Kokosową. Oczywiście skosztowałem mąkę kokosową, bo było duze prawdopodobieństwo, że tak jak i w przypadku mąki migdałowej jest z zmielonego orzecha. No i powiem Wam, że bardzo mi smakowała! Ciasto kruche przygotowane z tej mąki cudownie pachniało i później było fenomenalne w smaku.
Na górę postanowiłem dać bezę z końcówką ciasta kruchego dzięki czemu wszystkie smaki cudownie ze sobą współgrały. Nie jest trudne do wykonania ciasto a rozchodzi się na pniu!
1
Zrobione
|
Przygotowanie ciasta kruchegoWszystkie składniki powinny być zimne. Poszatkuj je razem i zagnieć ciasto. Z ciasta oderwij kawałek o wadze około 20 g. Resztę ciasta rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłóż blaszkę do pieczenia papierem do pieczenia oraz kruchym ciastem. Wstaw do lodówki na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw ciasto na 12 minut do pieca. |
2
Zrobione
|
FarszJabłka umyj, obierz i pokrój w większą kostkę. Podsmaż na patelni z cukrem i przyprawami. Jabłka przełóż na wcześniej podpieczony spód. |
3
Zrobione
|
Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Gdy białka będę już ubite dodawaj cukier po 1 łyżce w odstępach 1 minutowych. Na sam koniec dodaj kokos i całość wymieszaj szpatułką. Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i wyszprycuj na wierzchu jabłek rozłożonych na cieście. |
4
Zrobione
|
Bezę posyp rozkruszoną, pozostałą częścią ciasta kruchego. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze przez dodatkowe 20 minut. |
5
Zrobione
|
Ciasto po upieczeniu odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia. |