Biszkopt możecie nasączyć rumem dzięki temu smak kukułki będzie bardziej intensywny.
Szczerze powiedziawszy to uwielbiam torty, które mają w sobie smaki z mojego dzieciństwa. Cukierki kukułku to chyba najbardziej popularne cuksy, które jadłem na podwórku. Były tanie, mega słodkie, (oszukanie) czekoladowe no i miały taki wytrawny posmak w środku. Teraz wraz z biegiem czasu mogę śmiało powiedzieć, że był to chyba posmak alkoholu (rumu) jednak kto to wie! Były to cukierki sprzedawane na wagę więc i składu bym nie zobaczył. Szczerze powiedziawszy jak dziecko ma 10 lat to co go interesuje z czego składają się cukierki 🙂
Wyobraźcie sobie, że po kilkunastu latach te cukierki stały się bardzo trudno dostępne! Zahaczyłem chyba 3 markety i w żadnym nie było kukułek. Dopiero jak odwiedziłem lokalne SPOŁEM to tam Pani miała schowane gdzieś na górnej półce, ledwo widoczne brązowo-białe cukiereczki.
Jeżeli natomiast chodzi o sam tort to jest to infuzja cukierków z mlekiem. Pewnie zastanawiacie się czym jest infuzja? Otóż infuzja czyli łączenie – a w jaki sposób połączyć skutecznie takie 2 składniki? Otóż najlepszym nośnikiem smaku i zapachu jest tłuszcz. Zatem jeżeli chcecie mieć ciasto o konkretnym smaku to wtedy warto np. mleko połączyć z innym aromatycznym składnikiem. Tutaj tak właśnie zrobiłem. Cukierki kukułki podgrzałem razem z mlekiem i dzięki temu mleko nabrało smaku cukierków.
W przypadku tego tortu użyłem ponownie rantu do tortów i folii do rantów. Są to bardzo przydatne rzeczy jeżeli chodzi o przygotowywanie ciast na zimno. Dzięki folii rantowej krem nie przywrze do formy a rant bez dna ułatwi wyciąganie ciasta.
Tort jest średnicy 14 cm czyli malutki, jednak składniki zarówno na polewę jak i biszkopt czy też mus pozwolą przygotować 2 takei torty. Podaję większe ilości z tego powodu, że ciężko by się robiło biszkopt z 1 jajka bądź mus z 2 jajek. Śmiało z takiej ilości składników możecie przyrządzić tort o średnicy 23 cm.
Zatem zabierajmy się do pracy!
1
Zrobione
|
Biszkopt czekoladowyMasło rozpuść na parze bądź w mikrofalówce. |
2
Zrobione
|
Żelka śliwkowaŚliwki umyj, pozbaw pestek i pokrój w większą kostkę. Wstaw do rondelka i dodaj cukier. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 30 min. (powstaną gęste powidła śliwkowe). |
3
Zrobione
|
Kruche ciastoWszystkie składniki do przygotowania kruchego ciasta powinny być dobrze schłodzone. |
4
Zrobione
|
Lustrzana polewaŻelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia. |
5
Zrobione
|
Mus kukułkowyZagotuj mleko i dodaj do niego cukierki kukułki od czasu do czasu przemieszaj by dobrze się rozpuściły. Jeżeli cukierki się nie rozpuszczą w pełni to ponownie podgrzej mleko do momentu rozpuszczenia. |
6
Zrobione
|
Mus kukułkowy cd.Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia. |
7
Zrobione
|
Część 1 składaniaPrzygotuj wcześniej rant do pieczenia o średnicy 14 cm. Wyłóż rant folią rantową bądź spożywczą i połóż go na desecze obłożonej folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 20 minut. Do rantu wylej część musu kukułkowego (tak mniej więcej do połowy). Zanurz w musie biszkopt połączony z żelką śliwkową. Wylej jeszcze tyle musu by przykryć zarówno biszkopt jak i żelkę. Całość wygładź z wierzchu i wstaw do zamrażarki na co najmniej 8 godzin. |
8
Zrobione
|
Część 2 składanieZmrożony tort wyciągnij z formy i ustaw na kratce. |
9
Zrobione
|
DekoracjeZ marcepanu uformuj jajko i obsyp je kakao. |
2 Komentarze Ukryj komentarze
po pierwsze ty i twoje pomysly wraz z fantazją jesteście boscy. Po drugie brakuje mi tutaj chociaż mini zdjęć lub super szybkiego filmiku jak to robiłeś, nie dlatego, ze nie wierzę, lecz dlatego ze jestem początkujaca i nie za bardzo wyobrażam sobie pewne etapy tworzenia… np wylewanie musu na rant, zatapianie biszkoptu itd… chyba źle zrozumiałam..
Kasia zgodzę się z tobą, ze faktycznie do tak skomplikowanych przepisów warto byłoby załączyć przepisy z mini zdjęciami co i jak zrobić. Teraz wyposażyłem się w lampę i postaram się takie zdjęcia dodawać, z reguły ciasta robię w nocy a zdjęcia rano. Teraz to naprawię 😉