0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Biszkopt
30 g mąka kukurydziana
40 g cukier
30 g mąka pszenna
2 łyżki masło
6 g kakao
2 szt. jajka
Żelka śliwkowa
200 g śliwki
2 łyżki cukier brązowy
1 łyżeczka żelatyna
1 łyżka zimna woda
Mus kukułkowy
350 g śmietana 30%
200 g cukierki kukułki
0,5 l mleko
60 g żółtko 4 szt.
20 g cukier
1/4 szkl. mąka kukurydziana
6 g żelatyna
30 g zimna woda
100 g czekolada gorzka
Kruche ciasto
50 g masło
100 g mąka pszenna
20 g cukier
1 szt. żółtko
Lustrzana polewa
60 g zimna woda
120 g syrop glukozowy
120 g czekolada gorzka
120 g czekolada mleczna
80 g mleko skondensowane
9 g żelatyna
50 g zimna woda
Dekoracja
200 g czekolada gorzka
20 g masa marcepanowa
2 łyżki kakao

Kukułkowy tort w kruchym cieście

Biszkopt możecie nasączyć rumem dzięki temu smak kukułki będzie bardziej intensywny.

  • Porcji 12
  • Trudne

Składniki

  • Biszkopt

  • Żelka śliwkowa

  • Mus kukułkowy

  • Kruche ciasto

  • Lustrzana polewa

  • Dekoracja

Wskazówki

Udostępnij

Kukułkowy tort w kruchym cieście

Szczerze powiedziawszy to uwielbiam torty, które mają w sobie smaki z mojego dzieciństwa. Cukierki kukułku to chyba najbardziej popularne cuksy, które jadłem na podwórku. Były tanie, mega słodkie, (oszukanie) czekoladowe no i miały taki wytrawny posmak w środku. Teraz wraz z biegiem czasu mogę śmiało powiedzieć, że był to chyba posmak alkoholu (rumu) jednak kto to wie! Były to cukierki sprzedawane na wagę więc i składu bym nie zobaczył. Szczerze powiedziawszy jak dziecko ma 10 lat to co go interesuje z czego składają się cukierki 🙂

Wyobraźcie sobie, że po kilkunastu latach te cukierki stały się bardzo trudno dostępne! Zahaczyłem chyba 3 markety i w żadnym nie było kukułek. Dopiero jak odwiedziłem lokalne SPOŁEM to tam Pani miała schowane gdzieś na górnej półce, ledwo widoczne brązowo-białe cukiereczki.

Jeżeli natomiast chodzi o sam tort to jest to infuzja cukierków z mlekiem. Pewnie zastanawiacie się czym jest infuzja? Otóż infuzja czyli łączenie – a w jaki sposób połączyć skutecznie takie 2 składniki? Otóż najlepszym nośnikiem smaku i zapachu jest tłuszcz. Zatem jeżeli chcecie mieć ciasto o konkretnym smaku to wtedy warto np. mleko połączyć z innym aromatycznym składnikiem. Tutaj tak właśnie zrobiłem. Cukierki kukułki podgrzałem razem z mlekiem i dzięki temu mleko nabrało smaku cukierków.

W przypadku tego tortu użyłem ponownie rantu do tortów i folii do rantów. Są to bardzo przydatne rzeczy jeżeli chodzi o przygotowywanie ciast na zimno. Dzięki folii rantowej krem nie przywrze do formy a rant bez dna ułatwi wyciąganie ciasta.

Tort jest średnicy 14 cm czyli malutki, jednak składniki zarówno na polewę jak i biszkopt czy też mus pozwolą przygotować 2 takei torty. Podaję większe ilości z tego powodu, że ciężko by się robiło biszkopt z 1 jajka bądź mus z 2 jajek. Śmiało z takiej ilości składników możecie przyrządzić tort o średnicy 23 cm.

Zatem zabierajmy się do pracy!

(Visited 2 067 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt czekoladowy

Masło rozpuść na parze bądź w mikrofalówce.
Jajka wymieszaj razem z cukrem i zmiksuj na jasną i puszystą masę. Łyżkę masy dodaj do masła i wymieszaj delikatnie. Do jajek ubitych dodaj przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Dodaj na koniec masło i wymieszaj delikatnie.
Przelej całość do tortownicy o średnicy 14 cm i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 20 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu przekrój na 2 części (wykorzystasz tylko 1 część do tortu).

2
Zrobione

Żelka śliwkowa

Śliwki umyj, pozbaw pestek i pokrój w większą kostkę. Wstaw do rondelka i dodaj cukier. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 30 min. (powstaną gęste powidła śliwkowe).
Deseczkę owiń folią spożywczą i metalową obręcz wyłożoną folią rantową połóż na wierzchu i wstaw do zamrażarki na 15 minut (średnica obręczy 10 cm).
W osobnej miseczce wymieszaj żelatynę z zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia.
Zdejmij z palnika powidła i dodaj do nich czekoladę i mieszaj tak długo aż się rozpuści. Dodaj napęczniałą żelatynę i ponownie wymieszaj do rozpuszczenia.
Żelkę przelej do schłodzonego rantu i wstaw ponownie do zamrażarki na co najmniej 8 godzin (najlepiej całą noc).

3
Zrobione

Kruche ciasto

Wszystkie składniki do przygotowania kruchego ciasta powinny być dobrze schłodzone.
Masło poszatkuj z resztą składników i zagnieć ciasto.
Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,5 cm. Wstaw ciasto do zamrażarki na 15 minut. Formę do tarty wyłóż kruchym ciastem i jeżeli nadmiernie się ogrzało ponownie je wstaw do zamrażarki na 15 minut.
Zmrożone ciasto podziuraw widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) na około 12 minut (powinno nabrać złotego koloru). Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

4
Zrobione

Lustrzana polewa

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia.
Cukier, syrop glukozowy oraz wodę podgrzej do 102 stopni. Dodaj mleko skondensowane. Syropem zalej czekolady i odstaw na bok aż całość osiągnie 60 stopni. Dodaj napęczniałą żelatynę i całość zmiksuj blenderem. Jeżeli w polewie będzie dużo pęcherzyków powietrza to przelej przez sito. Polewę przykryj folią spożywczą na dotyk i wstaw na całą noc do lodówki.
Jeżeli chcesz uzyskać białe smugi na polewie to musisz zrobić 2 lustrzane polewy a 2 z przepisu o tutaj: https://ciastecznik.pl/recipe/tort-komunijny/

5
Zrobione

Mus kukułkowy

Zagotuj mleko i dodaj do niego cukierki kukułki od czasu do czasu przemieszaj by dobrze się rozpuściły. Jeżeli cukierki się nie rozpuszczą w pełni to ponownie podgrzej mleko do momentu rozpuszczenia.
W osobnej misie miksera zmiksuj żółtka z cukrem i mąką kukurydzianą na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując wlewaj gorące mleko. Gdy składniki się połączą przełóż masę do rondla i podgrzewaj mieszając w miarę często. Masa powinna nieco zgęstnieć.

6
Zrobione

Mus kukułkowy cd.

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia.
Zdejmij masę z palnika i dodaj gorzką czekoladę i mieszaj tak długo aż się rozpuści. Dodaj żelatynę i ponownie wymieszaj.
Śmietanę ubij na 3/4 (nie do końca na sztywno) i wymieszaj z przygotowanym musem kukułkowym. Śmietanę dodawaj partiami lecz mieszaj szybko by krem ci się nadmiernie nie ściął.

7
Zrobione

Część 1 składania

Przygotuj wcześniej rant do pieczenia o średnicy 14 cm. Wyłóż rant folią rantową bądź spożywczą i połóż go na desecze obłożonej folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 20 minut. Do rantu wylej część musu kukułkowego (tak mniej więcej do połowy). Zanurz w musie biszkopt połączony z żelką śliwkową. Wylej jeszcze tyle musu by przykryć zarówno biszkopt jak i żelkę. Całość wygładź z wierzchu i wstaw do zamrażarki na co najmniej 8 godzin.

8
Zrobione

Część 2 składanie

Zmrożony tort wyciągnij z formy i ustaw na kratce.
Lustrzaną polewę podgrzej mniej więcej do temperatury 40 stopni. Oblej tort polewą i za pomocą noża, 1 pewnym pociągnięciem usuń nadmiar polewy.
Tort przełóż do wcześniej podpieczonego kruchego ciasta.

9
Zrobione

Dekoracje

Z marcepanu uformuj jajko i obsyp je kakao.
Zatemperuj czekoladę i za pomocą łyżki bądź rękawa stwórz długie sznurki. Gdy czekolada prawie zastygnie zbierz wszystkie czekoladowe sznurki i zwiń je w gniazdko (tak jak z makaronu). Obsyp kakao.
Z zatemperowanej czekolady stwórz rulon i wbij go w środek tortu i na nim postaw koszyczek.
Przed podaniem przetrzymaj z 2 godziny w lodówce by nieco zmiękł torcik.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Amoniaczki
poprzendi
Amoniaczki
Tarta z musem czekoladowym
następny
Tarta z musem czekoladowym
Amoniaczki
poprzendi
Amoniaczki
Tarta z musem czekoladowym
następny
Tarta z musem czekoladowym

2 Komentarze Ukryj komentarze

kasia pisze:

po pierwsze ty i twoje pomysly wraz z fantazją jesteście boscy. Po drugie brakuje mi tutaj chociaż mini zdjęć lub super szybkiego filmiku jak to robiłeś, nie dlatego, ze nie wierzę, lecz dlatego ze jestem początkujaca i nie za bardzo wyobrażam sobie pewne etapy tworzenia… np wylewanie musu na rant, zatapianie biszkoptu itd… chyba źle zrozumiałam..

Kasia zgodzę się z tobą, ze faktycznie do tak skomplikowanych przepisów warto byłoby załączyć przepisy z mini zdjęciami co i jak zrobić. Teraz wyposażyłem się w lampę i postaram się takie zdjęcia dodawać, z reguły ciasta robię w nocy a zdjęcia rano. Teraz to naprawię 😉

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here