Z wierzchu możecie dodać wiórki kokosowe wtedy ciasto nabierze nieco tropikalnego smaku.
Jest to jeden z kolejnych przepisów, który powstał z „resztek” a jak to dokładnie z resztek? A no tak, że podczas robienia musu kukułkowego zostało mi go trochę no i ten rant z ciasta kruchego ponownie został wykorzystany. Jednak nie musicie się ograniczać tylko do 1 ciastka tak jak ja zrobiłem, lecz możecie zrobić ich kilka.
Dokładnie też na tyle ciast wystarczy Wam mus czekoladowy. Zdecydowanie warto zrobić ich kilka bo znika ono w mgnieniu oka. Zatem zaczynajmy pieczenie!
1
Zrobione
|
Kruche ciastoWszystkie składniki do przygotowania kruchego ciasta powinny być dobrze schłodzone. |
2
Zrobione
|
Mus kukułkowyZagotuj mleko i dodaj do niego cukierki kukułki od czasu do czasu przemieszaj by dobrze się rozpuściły. Jeżeli cukierki się nie rozpuszczą w pełni to ponownie podgrzej mleko do momentu rozpuszczenia. |
3
Zrobione
|
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia. |
4
Zrobione
|
Lustrzana polewaŻelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia. |
5
Zrobione
|
SkładanieNa dobrze schłodzone kruche ciasto wylej część musu, do takiego poziomu by zostało około 4 mm do brzegu. Ciasto włóż do zamrażarki by dobrze się ściął mus. Po zmrożeniu tarty podgrzej polewę do płynnej konsystencji (temperatura około 40 stopni - wymaga blendowania). Wylej polewę na wierzch ciasta na równo z krawędzią. Udekoruj z wierzchu liofilizowanymi truskawkami . |