Składniki
-
Kruszonka
-
50 g masło
-
50 g cukier
-
100 g mąka pszenna
-
1 łyżeczka przyprawa korzenna
-
Brownie
-
4 szt. jajka
-
1 szkl. cukier
-
3 łyżki cukier puder
-
200 g czekolada gorzka
-
10 g kakao
-
5 g proszek do pieczenia
-
140 g mąka pszenna
-
Dodatkowo
-
100 g czekolada gorzka
Wskazówki
Piernikowe brownie
Ciasto błyskawiczne w przygotowaniu i nieco wpasowane w jesienne klimaty. Skąd się wzięło ciasto? Jest to odpowiedź na Wasze liczne zapytania o piernik staropolski. Ostatnio nie narzekam na nadmiar wolnego więc chciałem też dla was przygotować przepis szybki i łatwy w przygotowaniu. W sumie będzie bardzo dobry w okresie świątecznym, ponieważ mało kto ma czas by tworzyć ciasta, które wymagają ogromnej ilości czasu i przygotowań.
Pierniczki na choinkę zawsze w modzie, jednak jak zauważyłem wykrawanie tego i dekorowanie zajmuje bardzo dużo czasu! Alternatywą dla tego wszystkiego jest brownie z nadzieniem z kruszonki o smaku piernikowym.
Jeżeli i wy macie przepisy szybkie i proste na święta podzielcie się z nimi, może uda mi się je dla Was przygotować. Zawsze będzie warto wrócić do przepisu zapisanego na stałe w konkretnym miejscu np. na www.ciastecznik.pl 😉
Kroki
1
Zrobione
|
KruszonkaDo przygotowania kruszonki będzie potrzebne miękkie masło. |
2
Zrobione
|
Kruszonka c.d.Do zimnej kruszonki dodaj 100 g roztopionej czekolady gorzkiej i dokładnie wymieszaj. |
3
Zrobione
|
BrownieRozpuść czekoladę w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej i odstaw na bok. |
4
Zrobione
|
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno) wlej połowę ciasta i włóż do środka zmrożoną kruszonkę. Dociśnij kruszonkę by nieco się zanurzyła w cieście do brownie i wylej pozostałą część ciasta. |
5
Zrobione
|
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto nadaje się do skonsumowania, na ciepło z lodami bądź obsypane cukrem pudrem. |