Składniki
-
Pączki
-
500 g mąka pszenna
-
5 szt. żółtko
-
30 g drożdże świeże
-
250 ml mleko
-
60 g cukier
-
1/4 łyżeczki sól
-
70 g masło
-
1 łyżka rum
-
1 łyżeczka ekstrakt cytrynowy
-
Smażenie
-
4 kostki smalec
-
Lukier
-
200 g cukier puder
-
20 g zimna woda
-
Nadzienie
-
300 g aronia
-
100 g biała czekolada
Wskazówki
Pączki ucierane
Kolejny przepis na pączki, specjalnie dla Was. Przyznam się Wam, że jest to chyba jeden z moich ulubionych, ponieważ przygotowanie pączków ucieranych wraz z smażeniem zajęło mi z 3 godziny maksymalnie.
Postanowiłem teraz zmienić nieco proces smażenia, bo wcześniej robiłem to na smalcu mieszanym z olejem rzepakowym, ale tym razem zdecydowałem się na smażenie na samym smalcu. Wyczytałem, że jest to lepsza metoda ponieważ sam smalec ma wyższą temperaturę spalania niż olej rzepakowy. Oznacza to tyle, że nasmażymy więcej pączków nim zacznie się tłuszcz palić (robić ciemnobrązowy). Cenowo wychodzi to bardzo podobnie ponieważ kostka smalcu kosztuje około 1 zł a litr oleju rzepakowego 5 zł. Zatem proces smażenia to wasza indywidualna sprawa. Jeżeli wolicie na oleju rzepakowym, czujcie się swobodnie w tej kwestii.
Co do nadzienia. Zdecydowałem się na ganasz z białej czekolady. Jednak nadzienie nie jest bardzo słodkie. Dlaczego? Wykorzystałem owoce aronii do tego celu, są nieco cierpkie i kwaskowate więc idealnie się zgrały z słodkimi pączkami oraz białą czekoladą.
Czym nadziewać pączki? Ja to robię szprycą i to nadzienie też rekomenduję w ten sposób zrobić. Kawałki owoców nie przejdą przez specjalistyczną tylkę do nadziewania pączków.
Zatem zacznijmy smażenie pączków na tłusty czwartek!
Kroki
1
Zrobione
|
PączkiDrożdże rozprowadź w 1/3 szklanki letniego mleka wraz z łyżeczką cukru oraz cukru pudru. Odstaw na bok do wyrośnięcia. W międzyczasie utrzyj żółtka z cukrem i roztopionym masłem. |
2
Zrobione
|
PączkiGdy ciasto wyrośnie, na obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5 cm. Za pomocą wykrawarki lub szklanki o średnicy mniej więcej 8-9 cm wykrój pączki i rozłóż je na obsypanym mąką blacie. Przykryj je ścierką by z wierzchu nie wyschły i odstaw na 30 min do wyrośnięcia. |
3
Zrobione
|
W garnku rozgrzej smalec do temperatury około 150 stopni (temperatura nie powinna być wyższa niż 170 stopni). Wyrośnięte pączki rzucaj na rozgrzany tłuszcz po 3 sztuki maksymalnie i smaż po około 2 minuty z każdej strony (pączki powinny być ciemno złote, po usmażeniu i obrócenia lekko przyciemnieją). |
4
Zrobione
|
NadzienieAronię zagotuj w rondelku i zblenduj. Dodaj połamane kostki białej czekolady i wymieszaj, tak by czekolada całkowicie się rozpuściła. Przełóż do rękawa z tylką do szprycowania. Wypełnij każdego pączka nadzieniem. |
5
Zrobione
|
LukierCukier puder wymieszaj z wodą. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody lub soku cytrynowego. Zanurz każdego pączka w polewie lukrowej lub obsyp cukrem pudrem. |