0 0
Ucierane ciasto z truskawkami

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

150 g masło miękkie
2 szt. jajka
2/3 szkl. cukier
2 łyżki jogurt naturalny
2 szklanki mąka pszenna
10 g proszek do pieczenia
1/3 szkl. mleko
500 g truskawki

Ucierane ciasto z truskawkami

  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Ucierane ciasto z truskawkami

Ciasta ucierane, badź też zwane tłuszczowo-biszkoptowymi to jedne ze starszych rodzajów ciast jakie znajdziecie w przepisach swoich babci. Najczęściej była to ucierana margaryna z cukrem i jajkami. Dlaczego margaryna? Niegdyś uważano, że masło jest niezdrowe. Z winy masła ludzie mieli problemy z cholesterolem. Jednak wtedy nie zwracano uwagi na tłuszcze utwardzone, które znajdują się w margarynach. Zatem co jest zdrowsze? Masło czy margaryna? Odpowiedź pozostawiam Wam. Ja mogę jednoznacznie stwierdzić, że o wiele smaczniejsze jest masło (a zwłaszcza to palone). Dlatego w większości moich przepisów znajdziecie w składnikach masło, a nie margarynę. Jak zrobić ucierane ciasto z truskawkami? Przepis znajdziecie poniżej.

 

Jak poradzić sobie z zwarzonym ciastem

Wracając do samego ciasta, to może Wam się zdarzyć, że masa się zwarzy. Jednak zwarzona masa to nie koneicznie zakalec bądź ciasto do wyrzucenia. Wszystko się da uratować (mam nadzieję) i coś z tego wyczarować.

Kiedy ciasto się zwarzy? Gdy dodamy do siebie produkty o różnej temepraturze (np. do ubitego ciepłego masła wlejemy zimne jajka) , lub gdy zbyt szybko miksujemy i dodajemy do siebie produkty i nie zdążą się one jeszcze połączyć a dodajemy już kolejną partię.

Jak temu zaradzić? Zwarzona masa na ciasto to najczęściej oddzielenie się tłuszczu. W takich sytucjach musimy doprowadzić ponownie do połączenia tłuszczu z pozostałymi składnikami. Jak to zrobić? Do masy wystarczy wlać wrzący/gorący płyn. Czyli jeżeli robimy ciasto i widzimy, że się już zwarzyło a jeszcze płynnych składników nie dodaliśmy to wlewamy gorące mleko do masy i mieszamy. Tłuszcz powinien się rozpuścić i połączyć z resztą składników.

Jeżeli już dodaliśmy wszystkie składniki i ciasto jest zwarzone to wtedy dodajemy odrobinę wrzątku ciągle miksując masę. Ciasto powinno wtedy nabrać gładkości.

Mi się udało uratować swoje zwarzone ciasto mam nadzieję, że i Wam się uda 🙂

Co do samych truskawek to uważam, że na aktualną porę roku nadają się idealnie do ciasta. Przez liczne opady i niewielką ilość słońca są raczej kwaśne a nie słodziutkie. Dlatego polecam Wam gorąco to ciasto truskawkowe

(Visited 1 935 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Miękkie masło utrzyj na jasny puch. Ciągle miksując dodawaj na przemian jajka i cukier. Gdy składniki się połączą dodaj jogurt naturalny (powinien mieć temperaturę pokojową). Zmiksuj wszystko razem. Dodaj przesiane suche składniki. Na sam kolej wlej mleko w tmperaturze pokojowej (jeżeli masa ci się zwarzyła wlej gorące mleko).

2
Zrobione

Formę o średnicy 23 cm natłuść i obsyp bułką tartą bądź wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto a na wierzchu poukładaj truskawki.

3
Zrobione

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i piecz przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Gdy będzie zimne obsyp obficie cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Drozdżowe z rabarbarem, bezą i kruszonką
Mufinki z czekoladą
następny
Mufinki z czekoladą
poprzendi
Drozdżowe z rabarbarem, bezą i kruszonką
Mufinki z czekoladą
następny
Mufinki z czekoladą

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here