Składniki
-
150 g masłomiękkie
-
2 szt. jajka
-
2/3 szkl. cukier
-
2 łyżki jogurt naturalny
-
2 szklanki mąka pszenna
-
10 g proszek do pieczenia
-
1/3 szkl. mleko
-
500 g truskawki
Wskazówki
Ucierane ciasto z truskawkami
Ciasta ucierane, badź też zwane tłuszczowo-biszkoptowymi to jedne ze starszych rodzajów ciast jakie znajdziecie w przepisach swoich babci. Najczęściej była to ucierana margaryna z cukrem i jajkami. Dlaczego margaryna? Niegdyś uważano, że masło jest niezdrowe. Z winy masła ludzie mieli problemy z cholesterolem. Jednak wtedy nie zwracano uwagi na tłuszcze utwardzone, które znajdują się w margarynach. Zatem co jest zdrowsze? Masło czy margaryna? Odpowiedź pozostawiam Wam. Ja mogę jednoznacznie stwierdzić, że o wiele smaczniejsze jest masło (a zwłaszcza to palone). Dlatego w większości moich przepisów znajdziecie w składnikach masło, a nie margarynę. Jak zrobić ucierane ciasto z truskawkami? Przepis znajdziecie poniżej.
Jak poradzić sobie z zwarzonym ciastem
Wracając do samego ciasta, to może Wam się zdarzyć, że masa się zwarzy. Jednak zwarzona masa to nie koneicznie zakalec bądź ciasto do wyrzucenia. Wszystko się da uratować (mam nadzieję) i coś z tego wyczarować.
Kiedy ciasto się zwarzy? Gdy dodamy do siebie produkty o różnej temepraturze (np. do ubitego ciepłego masła wlejemy zimne jajka) , lub gdy zbyt szybko miksujemy i dodajemy do siebie produkty i nie zdążą się one jeszcze połączyć a dodajemy już kolejną partię.
Jak temu zaradzić? Zwarzona masa na ciasto to najczęściej oddzielenie się tłuszczu. W takich sytucjach musimy doprowadzić ponownie do połączenia tłuszczu z pozostałymi składnikami. Jak to zrobić? Do masy wystarczy wlać wrzący/gorący płyn. Czyli jeżeli robimy ciasto i widzimy, że się już zwarzyło a jeszcze płynnych składników nie dodaliśmy to wlewamy gorące mleko do masy i mieszamy. Tłuszcz powinien się rozpuścić i połączyć z resztą składników.
Jeżeli już dodaliśmy wszystkie składniki i ciasto jest zwarzone to wtedy dodajemy odrobinę wrzątku ciągle miksując masę. Ciasto powinno wtedy nabrać gładkości.
Mi się udało uratować swoje zwarzone ciasto mam nadzieję, że i Wam się uda 🙂
Co do samych truskawek to uważam, że na aktualną porę roku nadają się idealnie do ciasta. Przez liczne opady i niewielką ilość słońca są raczej kwaśne a nie słodziutkie. Dlatego polecam Wam gorąco to ciasto truskawkowe
Kroki
1
Zrobione
|
Miękkie masło utrzyj na jasny puch. Ciągle miksując dodawaj na przemian jajka i cukier. Gdy składniki się połączą dodaj jogurt naturalny (powinien mieć temperaturę pokojową). Zmiksuj wszystko razem. Dodaj przesiane suche składniki. Na sam kolej wlej mleko w tmperaturze pokojowej (jeżeli masa ci się zwarzyła wlej gorące mleko). |
2
Zrobione
|
Formę o średnicy 23 cm natłuść i obsyp bułką tartą bądź wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto a na wierzchu poukładaj truskawki. |
3
Zrobione
|
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i piecz przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Gdy będzie zimne obsyp obficie cukrem pudrem. |