Składniki
-
Ciasto
-
2,5 szkl. orzechy włoskiedrobno posiekane
-
3/4 szkl. cukier
-
2 łyżki kakao
-
5 szt. białka
-
5 szt. żółtko
-
1 łyżeczka proszek do pieczenia
-
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
-
Dodatkowo
-
krem orzechowo-czekoladowynp. nutella lub podobny
-
125 g maliny
Wskazówki
Orzechowy tort bez mąki
Gluten free, free gluten jak kto lubi. Zamiast mąki cudowna dawka posiekanych orzechów włoskich. Mowa oczywiście o orzechowym torcie bez mąki. Zatem jeżeli Wasze przekonania lub też dieta zabrania wam konsumpcji glutenu to ten przepis jest czymś dla Was. Orzechowy tort bez maki to jeden z niewielu przepisów, który wykorzystuje mąkę orzechową zamiast tradycyjnej.
Co jeszcze charakteryzuje ten przepis? Podobno sam tort jest tortem staropolskim, nieco inaczej jest przygotowywwany niż tradycyjny biszkopt i przypuszczam, że został wielokrotnie modyfikowany (świadczy o tym zapewne udział proszku do pieczenia).
Zdecydowanym plusem jest udział kremu orzechowo-czekoladowego (nie koniecznie nutella). Wszyscy zachwycali się tym tortem, że nie jest słodki lecz jest w sam raz 🙂 sam tort też nie wymaga zbyt wiele pracy. Zatem zapraszam Was do wspólnego pieczenia!
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoŻółtka zmiksuj razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Gdy masa będzie już biała połącz je z kakao, posiekanymi drobno orzechami włoskimi, proszkiem do pieczenia oraz ekstraktem waniliowym. |
2
Zrobione
|
Do piekarnika wstaw 2 formy o średnicy 20 cm i nagrzej je wraz z piekarnikiem. Piekarnik uruchom na opcji termoobieg z temperaturą 170 stopni. Ciasto wlej do 2 form i piecz przez około 25-30 min do tzw. suchego patyczka, |
3
Zrobione
|
Biszkopt możesz nasączyć herbatą z miodem bądź wodą z cukrem. |