Składniki
-
Ciasto kruche
-
3 szt. żółtka
-
300 g mąka pszenna
-
2 łyżeczki proszek do pieczenia
-
150 g masło
-
120 g cukier
-
Nadzienie
-
1 szkl. mąka pszenna
-
1 szkl. kasza manna
-
1 szkl. cukier
-
15 g (1 opakowanie) proszek do pieczenia
-
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
-
1,5 kg jabłka
-
2 łyżeczki cynamon
-
z 1/2 sok z cytryny
-
150 g masło
-
Blat kokosowy
-
5 szt. białka
-
200 g cukier
-
200 g wiórki kokosowe
Wskazówki
Sypany jabłecznik z kokosem
Sypany jabłecznik z kokosem to wariacja na temat ciasta, które jest stare jak świat! Pamiętam, że to ciasto robiła moja mama za czasów podstawówki. U mnie to ciasto nazywało się ciastem „dla biedaków” bo było bez jaj. Kompletnie nie rozumiem nazwy tego ciasta bo przecież tam ląduje dosyć sporo masła, które nie jest tanie. Jednak możliwe, że moja mama tam ładowała Palme a nie zwykłe masło (20 lat wstecz to sporo czasu, i sporo zmian preferencji smakowych i świadomości kulinarnej). Ciasto nieco zmodyfikowałem bo wzbogaciłem o blat kokosowy i ciasto półkruche na spodzie. Jeżeli nie przepadacie za udziwnieniami to możecie spokojnie przygotować to ciasto w tradycyjny sposób.
Jak zrobić tradycyjną wersję ciasta? Rozsypać na dnie 1/3 suchych składników i na to jabłka i masełko potarte i tak na zmianę. W mojej wersji ciasta jest nieco więcej elementów składowych. Wygląd ciasta sprawia wrażenie, ze zostało przygotowane z rozmachem dlatego też będzie fenomenalnie się prezentować na każdej imprezie urodzinowej. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje moja wersja sypanego jabłecznika.
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoWszystkie składniki razem poszatkuj i zagnieć jednolite ciasto. Możesz przygotować ciasto również w misie malaksera. Wyóż dno formy o wymiarach 35x27 cm papierem do pieczenia i rozprowadź na wierzchu ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 15 - 20 minut aż ciasto się zarumieni. |
2
Zrobione
|
Blat kokosowyBiałka ubij na sztywno. Gdy białka będą ubite dodawaj stopniowo cukier ciągle miksując. Na sam koniec dodaj wiórki kokosowe i wszystko razem dokładnie wymieszaj. |
3
Zrobione
|
NadzienieSuche składniki na nadzienie wymieszaj razem. W osobnej misce potrzyj jabłka na tarce z grubymi oczkami. |
4
Zrobione
|
SkładanieNa podpieczone ciasto półkruche wysyp i rozprowadź 1 porcję suchych składników. Rozprowadź połowę jabłek. |
5
Zrobione
|
Ciasto przykryj folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 45 minut. Po 45 minutach odkryj ciasto i piecz jeszcze przez 15 minut. |