0 0
Sypany jabłecznik z kokosem

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto kruche
3 szt. żółtka
300 g mąka pszenna
2 łyżeczki proszek do pieczenia
150 g masło
120 g cukier
Nadzienie
1 szkl. mąka pszenna
1 szkl. kasza manna
1 szkl. cukier
15 g (1 opakowanie) proszek do pieczenia
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
1,5 kg jabłka
2 łyżeczki cynamon
z 1/2 sok z cytryny
150 g masło
Blat kokosowy
5 szt. białka
200 g cukier
200 g wiórki kokosowe

Sypany jabłecznik z kokosem

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto kruche

  • Nadzienie

  • Blat kokosowy

Wskazówki

Udostępnij

Sypany jabłecznik z kokosem

Sypany jabłecznik z kokosem to wariacja na temat ciasta, które jest stare jak świat! Pamiętam, że to ciasto robiła moja mama za czasów podstawówki. U mnie to ciasto nazywało się ciastem „dla biedaków” bo było bez jaj. Kompletnie nie rozumiem nazwy tego ciasta bo przecież tam ląduje dosyć sporo masła, które nie jest tanie. Jednak możliwe, że moja mama tam ładowała Palme a nie zwykłe masło (20 lat wstecz to sporo czasu, i sporo zmian preferencji smakowych i świadomości kulinarnej). Ciasto nieco zmodyfikowałem bo wzbogaciłem o blat kokosowy i ciasto półkruche na spodzie. Jeżeli nie przepadacie za udziwnieniami to możecie spokojnie przygotować to ciasto w tradycyjny sposób.

Jak zrobić tradycyjną wersję ciasta? Rozsypać na dnie 1/3 suchych składników i na to jabłka i masełko potarte i tak na zmianę. W mojej wersji ciasta jest nieco więcej elementów składowych. Wygląd ciasta sprawia wrażenie, ze zostało przygotowane z rozmachem dlatego też będzie fenomenalnie się prezentować na każdej imprezie urodzinowej. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje moja wersja sypanego jabłecznika.

(Visited 3 612 times, 2 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Wszystkie składniki razem poszatkuj i zagnieć jednolite ciasto. Możesz przygotować ciasto również w misie malaksera. Wyóż dno formy o wymiarach 35x27 cm papierem do pieczenia i rozprowadź na wierzchu ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 15 - 20 minut aż ciasto się zarumieni.

2
Zrobione

Blat kokosowy

Białka ubij na sztywno. Gdy białka będą ubite dodawaj stopniowo cukier ciągle miksując. Na sam koniec dodaj wiórki kokosowe i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Ponownie dno formy o wymiarach 35x27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź warstwę bezy z kokosem i wstaw do piekarnika nagrzego do 160 stopni na 10 minut . Możesz zapiec razem z kruchym ciastem.

3
Zrobione

Nadzienie

Suche składniki na nadzienie wymieszaj razem. W osobnej misce potrzyj jabłka na tarce z grubymi oczkami.
Podziel suche składniki na 3 równe części.

4
Zrobione

Składanie

Na podpieczone ciasto półkruche wysyp i rozprowadź 1 porcję suchych składników. Rozprowadź połowę jabłek.
Na wierzch połóż blat kokosowy. Wysyp kolejną porcję suchych składników na blat kokosowy i rozprowadź jabłka. Na jabłka wysyp ostatnią partię suchych składników.
Zetrzyj masło na tarce z dużymi oczkami i rozsyp na wierzchu ciasta.

5
Zrobione

Ciasto przykryj folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 45 minut. Po 45 minutach odkryj ciasto i piecz jeszcze przez 15 minut.
Po upieczeniu odstaw ciasto na bok do wystygnięcia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Pijana sliwka
poprzendi
Pijana śliwka
Goraca czekolada
następny
Gorąca czekolada piernikowa
Pijana sliwka
poprzendi
Pijana śliwka
Goraca czekolada
następny
Gorąca czekolada piernikowa

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here