Składniki
-
Ciasto
-
600 g mąka pszenna
-
300 g masło
-
250 g rodzynki
-
4 szt. żółtka
-
100g skórka pomarańczowa
-
50g drożdże świeże
-
1 szkl. mleko
-
2 łyżeczki cynamon
-
2 szt. goździki
-
1/2 gwiazdki anyż
-
1/4 łyżeczki imbir
-
70 g rum
-
Dodatkowo
-
200 g marcepan
-
500 g cukier puder
-
200 g masło
Wskazówki
Stollen
Stollen to tradycyjne niemieckie świąteczne ciasto, które swoim kształtem ma przypominać opatulonego Jezusa. To ciasto kupicie też w sieciówce dokładnie pod tą samą nazwą Stollen. Dostępny jest zarówno w Lidlu jak i ALDI. Czym różni się mój stollen od pozostałych? Przede wszystkim tym, że nie ma w sobie tłuszczy utwardzonych lecz prawdziwe masełko i to nie w małej ilości. Dodatkowo zawiera przyprawy korzenne co nadaje mu niesamowity świąteczny smak. No i przede wszystkim jest przygotowany domową metodą i wiem co się znajduje w środku.
Stollen trochę w smaku przypomina ciasto drożdżowe lecz jest nieco bardziej zbity i o wiele słodszy niż tradycyjny wypiek drożdżowy. Co do sposobu przygotowania znalazłem w internecie kilka przepisów i niemalże wszystkie są bardzo podobne. Różnica najczęściej powstaje podczas dodawania marcepanu. Na części stron znajdziecie wersję z marcepanem potartym na tarce i dodanym do ciasta drożdżowego. Mi zdecydowanie lepiej pasuje ta wersja z marcepanem zwiniętym w rulon.
Ciasto na prawdę jest bardzo smaczne w smaku a sama sesja zdjęciowa była dla mnie bardzo przyjemna. To ciasto jest elementem mojej składanki z wykorzystaniem naczyń AMBITION. Na wcześniejszych przepisach można było zobaczyć szklanki oraz talerz z nowej kolekcji https://ambition.pl tutaj jest trochę inaczej. Na tym zdjęciu wykorzystałem piękny talerzyk deserowy, który znalazłem na stronie http://dajar.pl i najlepsze w tym wszystkim jest to, że kosztował chyba 6 zł. Mają tam tyle pięknych rzeczy, że już nie mogę się doczekać Black Friday! By nie przedłużać zapraszam was po przepis.
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoDrożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru. Dodaj 70 ml mleka oraz 1 łyżeczkę mąki i odstaw na bok do wyrośnięcia (około 10 minut). |
2
Zrobione
|
Bakalie wymieszaj z rumem i odstaw na bok (najlepiej by było gdyby były odstawione na całą noc). |
3
Zrobione
|
Oba ciasta połącz razem i odstaw na bok do wyrośnięcia na 1 godzinę. |
4
Zrobione
|
Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj każdą część na prostokąt. |
5
Zrobione
|
Wyciągnij 2 bochenki ciasta z piekarnika i posmaruj je roztopionym masłem. Obsyp cukrem pudrem i ponów czynność. Masło i cukier puder. Powinno powstać około 3-4 warstw. Zawiń ciasto w papier do pieczenia i odstaw na całą noc. |