0 0
Lody jogurtowe z makiem

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
540 g jogurt naturalny
4 szt. żółtko
100 g cukier brązowy
3 łyżki mak
300 ml mleko
200 g śmietana 30%
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Lody jogurtowe z makiem

Ogarnęła mnie mania lodowa! Prawda jest taka, że przygotowanie lodów nie jest skomplikowane a białka, które Wam zostaną możecie wykorzystać do przygotowania bezy.

  • 180 minut
  • Porcji 1
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Czy to już ten czas kiedy powinienem przestać dodawać przepisy z lodami? W sumie to chyba tak, bo sierpień już nadszedł, lato niebawem się skończy no ale upały jeszcze są. Chciałbym dodać jeszcze przepis na lody na patyku, ale przyznam się szczerze, że czasu brak. Remont domu robi swoje, niestety. Akurat ten przepis na lody jest nieco inny niż wszystkie, mogę powiedzieć śmiało, że jest bardziej czasochłonny i wymaga więcej przygotowań z Naszej strony. Mam nadzieję jednak, że ci bardziej ambitni się pokuszą na wypróbowanie. Będzie warto!

(Visited 567 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Zacznijcie może od przygotowania jogurtu naturalnego.
Sitko o wyłóż gazą, a następnie wstaw je do głębokiej miski, tak aby nie dotykało dna. Następnie na sitko wylej jogurt naturalny i odstaw do lodówki na 3 godziny co najmniej, a najlepiej na całą noc. Woda powinna oddzielić się od nabiału.

2
Zrobione

W misce osobnej utrzyj, bądź zmiksuj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Natomiast w garnuszku podgrzej mleko z ekstraktem i jeszcze gorące dodaj do żółtek i ponownie zmiksuj. Przelej składniki z powrotem do garnuszka i ponownie podgrzewaj na niskim płomieniu, aż masa zgęstnieje i będzie lekko odchodzić od łyżki (powinno to zająć około 15-20 minut). Odstaw całość do wystygnięcia, nie możesz teraz dodać jogurtu naturalnego ponieważ całość się zważy.

3
Zrobione

Gdy wszystko już ostygnie to wymieszaj mak, z jogurtem, z masą z żółtek i śmietaną i wszystko dokładnie zmiksuj.

4
Zrobione

Przełóż całość do maszyny do lodów i kręć tak długo jak wymaga tego instrukcja. Jeżeli nie posiadasz maszyny to oczywiście możesz to zrobić ręcznie, tyle że przez 4 godziny co 30 minut trzeba wyciągać lody i je wymieszać mikserem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Pomidorowe cupcakes
następny
Śliwki w zalewie cynamonowej z goździkami
poprzendi
Pomidorowe cupcakes
następny
Śliwki w zalewie cynamonowej z goździkami

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here