Składniki
-
30 g orzechy włoskie
-
30 g orzechy laskowe
-
40 g orzechy nerkowca
-
250 g mąka pełnoziarnista
-
250 g mąka pszenna
-
1 litr jogurt naturalny
-
100 g płatki owsiane
-
szczypta przyprawykminek, kolendra, zioła prowansalskie
-
3 łyżeczki soda oczyszczona
-
2 łyżeczki sól
-
200 g mus żurawinowy
Wskazówki
Bardzo przyjemny w przygotowaniu ponieważ nie wymaga żadnego zakwasu, ani czekania by drożdże wyrosły. Chleb w ogóle nie posiada drożdży a wystarczają mu kultury bakterii z jogurtu naturalnego. Polecam tym wszystkim, którzy są na diecie i nie mogą sobie pozwolić na odrobinę łakoci. Sam chleb w sobie idealnie się nadaje jako słodki początek dnia.
Kroki
1
Zrobione
|
Wszystkie suche składniki wymieszaj razem ze sobą. Orzechy posiekaj na większe kawałki i dodaj do mąki. Następnie dodaj jogurt naturalny oraz borówki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być dość rzadkie. |
2
Zrobione
|
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz w keksówce o długości 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia przez 1 godzinę. Po tym czasie pozostaw chleb do przestygnięcia. |