Pascha to alternatywa dla sernika, jest bardziej naładowana bakaliami i idealnie pasuje do popołudniowej kawy.
Już wcześniej wspominałem, ze robię porządek w moich dżemach, więc i w tym przepisie musiała się pojawić parę łyżeczek dżemu pomarańczowego. Pascha to wręcz klasyka świąteczna, jednak ja zdecydowanie bardziej lubię paschę na białym serze, ot taka alternatywa dla sernika.
1
Zrobione
|
Ser biały zmiel dwukrotnie, aby ser miał konsystencję twarożku do smarowania. |
2
Zrobione
|
Dżem pomarańczowy (może być też morelowy) podgrzej w garnku, a następnie przetrzyj przez sito by nie było żadnych grudek. Dodaj dżem do sera. |
3
Zrobione
|
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku na zmianę z 1 dużą łyżką masy serowej. Na sam koniec dodać owoce. |
4
Zrobione
|
W miarę głębokie sitko wyłóż gazą, i do środka przełóż przygotowaną masę serową. Całość przykryj talerzykiem. Sitko włóż do garnka tak aby nie dotykało dna (przez noc wydzieli się serwatka, która pozostanie w garnku). Całość pozostaw na noc w lodówce. Paschę można podawać już następnego dnia. Udekoruj ją albo czekoladą, lub kandyzowaną skórką pomarańczy. |