0 0
Rolada bezowa z lemon curd

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Beza
5 szt. białka
280 g cukier
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
1 łyżka sok z cytryny
50 g płatki migdałów
Krem
1/3 szkl. lemon curd
200 g śmietana 36%
50 g cukier puder

Rolada bezowa z lemon curd

  • Średnie

Składniki

  • Beza

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Rolada bezowa z lemon curd

Został zapas białek z pączków? A może robiliście ciasto drożdżowe i zalegają Wam w lodówce. Z białęk można wyczarować wiele rzeczy, dla przykładu makaroniki. Jednak dla prawdziwych fanów bezy ten przepis będzie jednym z podstawowych w waszym zeszycie. Rolada bezowa z lemon curd to coś pysznego. Wbrew pozorom jest mniej słodka niż druga, którą zrobiłem z gorzką czekoladą.

Przygotowanie takiej rolady nie jest czasochłonne. Jeżeli nie czujecie się dobrze w temacie lemon curd zawsze możecie użyć dżemu np. z czarną porzeczką.

Przepis na lemon curd znajdziecie tutaj: https://ciastecznik.pl/recipe/lemon-curd/

(Visited 5 518 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Beza

Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Podczas miksowania dodawaj partiami cukier ciągle miksując. Miksuj tak długo aż cukier się rozetrze i powstanie jendolita, lśniąca beza. Na koniec miksowania dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Zmiksuj wszystko dokładnie.

2
Zrobione

Dno blaszki o wymiarach 24x33 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
Rozprowadź bezę na blaszce i obsyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z opcją termoobieg i piecz przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.

3
Zrobione

Wyciągnij wypieczoną bezę z piekarnika a następnie wyciągnij ją z blaszki. Obróć ją do góry nogami (najlepiej przy pomocy 2 desek) i zdejmij z dołu papier do pieczenia. Zostaw na 10 minut do całkowitego wystudzenia.

4
Zrobione

Krem

Ubij śmietanę na sztywno a na koniec dodaj cukier i ponownie zmiksuj.
Na schłodzoną bezę wyłóż lemon curd (rozprowadź równomiernie po wierzchu) - będzie to warstwa izolacyjna by beza nie namokła nadmiernie. Rozprowadź krem z bitej śmietany.
Beza powinna znajdować się na papierze do pieczenia i przy jego pomocy zawijać bezę do środka od krótszego boku.
Zwiniętą bezę zawiń w papier dobrze i zostaw w lodówce na godzinę by dobrze się związała.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Sernik z mleka skondensowanego
poprzendi
Sernik na mleku skondensowanym
Rolada bezowa z czekolada i wisniami
następny
Czekoladowa rolada bezowa z wiśniami
Sernik z mleka skondensowanego
poprzendi
Sernik na mleku skondensowanym
Rolada bezowa z czekolada i wisniami
następny
Czekoladowa rolada bezowa z wiśniami

Dodaj komentarz