Składniki
-
Beza
-
5 szt. białka
-
280 g cukier
-
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
-
1 łyżka sok z cytryny
-
50 g płatki migdałów
-
Krem
-
1/3 szkl. lemon curd
-
200 g śmietana 36%
-
50 g cukier puder
Wskazówki
Rolada bezowa z lemon curd
Został zapas białek z pączków? A może robiliście ciasto drożdżowe i zalegają Wam w lodówce. Z białęk można wyczarować wiele rzeczy, dla przykładu makaroniki. Jednak dla prawdziwych fanów bezy ten przepis będzie jednym z podstawowych w waszym zeszycie. Rolada bezowa z lemon curd to coś pysznego. Wbrew pozorom jest mniej słodka niż druga, którą zrobiłem z gorzką czekoladą.
Przygotowanie takiej rolady nie jest czasochłonne. Jeżeli nie czujecie się dobrze w temacie lemon curd zawsze możecie użyć dżemu np. z czarną porzeczką.
Przepis na lemon curd znajdziecie tutaj: https://ciastecznik.pl/recipe/lemon-curd/
Kroki
1
Zrobione
|
BezaBiałka ubij na sztywno z odrobiną soli. Podczas miksowania dodawaj partiami cukier ciągle miksując. Miksuj tak długo aż cukier się rozetrze i powstanie jendolita, lśniąca beza. Na koniec miksowania dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Zmiksuj wszystko dokładnie. |
2
Zrobione
|
Dno blaszki o wymiarach 24x33 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. |
3
Zrobione
|
Wyciągnij wypieczoną bezę z piekarnika a następnie wyciągnij ją z blaszki. Obróć ją do góry nogami (najlepiej przy pomocy 2 desek) i zdejmij z dołu papier do pieczenia. Zostaw na 10 minut do całkowitego wystudzenia. |
4
Zrobione
|
KremUbij śmietanę na sztywno a na koniec dodaj cukier i ponownie zmiksuj. |