Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Babka marmurkowa
0 0
Babka marmurkowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
4 szt. jajka
200 g masło
1 szkl. cukier
1/2 szkl. zimna woda
100 g czekolada gorzka
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
1,5 szkl. mąka pszenna
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia

Babka marmurkowa

Jeżeli macie ochotę na słodszą wersję babki zamiast czekolady gorzkiej użyjcie mlecznej.

  • Serves 12
  • Medium

Ingredients

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Babka marmurkowa

A może by tak babka? Nie jest sucha, ani mega słodka, jest za to bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Ja zdecydowałem się na zrobienie jej w swojej foremce 20 cm. A co mnie skłoniło do wykonania tego ciasta? Koleżanka chciała przygotować dla swojego syna babkę dwukolorową i znalazła przepis w internecie. Efekt finalny był paskudny, ciasto było mocno zbite i mocno było je czuć proszkiem do pieczenia i w sumie smakowało jak wielkie nic. Robiliśmy to ciasto razem, a ona jest cudownym cukiernikiem więc nie było mowy o tym, że coś zepsuliśmy.

Zatem zaczynajmy wspólne pieczenie!

Ps. jeżeli zrobicie ciasto ja z chęcią zobaczę efekty Waszej pracy. Podzielcie się ze mną swoimi wypiekami na facebooku www.facebook.com/ciastecznik 

 

(Visited 916 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

W garnuszku podgrzej masło razem z cukrem i wodą. Podgrzewaj tak długo aż całkowicie się rozpuści masło. Gdy masa będzie płynna połowę przelej do miski a do 2 połowy dodaj połamaną na kawałki czekoladę.

2
Done

Mieszaj czekoladę tak długo aż całkowicie się rozpuści.

3
Done

Do ciemnej masy dodaj 2 żółtka i całość dokładnie wymieszaj trzepaczką. Do jasnej masy dodaj również 2 żółtka i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
Dodaj połowę mąki i proszku do pieczenia do ciemnej masy i resztę do jasnej masy. Ponownie wymieszaj.

4
Done

Białka ubij na sztywno i dodaj połowę do ciemnej masy i pozostałą część do jasnej masy.
Formę o wymiarach 20 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Dodawaj do formy po dużej łyżce naprzemiennie jasnej i ciemnej masy.

5
Done

Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu obsyp obficie cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Sernik królewski
previous
Sernik królewski
Brzoskwiniowa kostka
next
Brzoskwiniowa kostka
Sernik królewski
previous
Sernik królewski
Brzoskwiniowa kostka
next
Brzoskwiniowa kostka

Add Your Comment