0 0
Bananowiec

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Kruche ciasto
100 g masło
200 g masła mąka pszenna
1 szt. jajka
45 g kakao
60 g cukier puder
Mus
100 g śmietana 36%
50 g czekolada gorzka
Dodatkowo
3 szt. białka
120 g cukier
2 szt. banan

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Bananowiec

  • Średnie

Składniki

  • Kruche ciasto

  • Mus

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Bananowiec

Wymyślanie nazw dla ciast to dla mnie chyba jedno z większych wyzwań. Nie mam pojęcia jak dane ciasto powinno się nazywać… dla mnie to po prostu tarta czekoladowa z musem, bananami i bezą włoską. No ale padło na bananowca.

Moje wewnętrzne rozterki odłóżmy na bok, przejdźmy do przepisu. Wydaje mi się, że ciasto nie jest skomplikowane. Przygotowałem je na kruchym spodzie, jednak śmiało możecie wykorzystać zmielone oreo, albo ciastka czekoladowe. Można je połączyć z odrobiną masła bądź czekolady. Dzięki temu ciasto będzie proste do przygotowania i nie będzie konieczne użycie piekarnika.

(Visited 268 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

Wszystkie składniki oprócz jajka poszatkuj razem. Gdy masa będzie drobna dodaj jajko i zagnieć ciasto w jednolitą masę. Formę do tarty wyłóż ciastem i wstaw do zamrażarki na 30 minut.
Gdy ciasto będzie już chłodne wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez 20-25 minut na termoobiegu.

2
Zrobione

Śmietanę podgrzej i wrzuć do niej czekoladę. Podgrzewaj przez chwilę aż całkowicie się rozpuści. Odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę by dobrze się schłodził krem.

3
Zrobione

Banana pokrój w plastry i podsmaż na patelni aż będzie złoty. Na podpieczonym cieście rozłóż banana.
Wcześniej schłodzony krem ubij. Rozprowadź go na wierzchu bananów. Wstaw do lodówki do stężenia.

4
Zrobione

Białka wymieszaj z cukrem i podgrzej na parze. Podgrzewaj przez chwilę aż rozpuści się cukier (od czasu do czasu mieszaj).
Białka ubij na sztywno przez około 10 minut (beza powinna się schłodzić podczas miksowania). Rozprowadź bezę na cieście i opal palnikiem do zezłocenia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Kokosanki
poprzendi
Kokosanki
Bułki na burgery
następny
Bułki na burgery
Kokosanki
poprzendi
Kokosanki
Bułki na burgery
następny
Bułki na burgery

Dodaj komentarz