Składniki
-
1 szkl. mieszanka keksowatropikalna
-
5 szt. jajka
-
150 g cukier drobny
-
1 szt. sok z cytryny
-
1 szt. skórka z cytryny
-
250 g mąka pszenna
-
3 łyżki cukier puderdo opruszenia
Wskazówki
Coś na niedzielne południe do kawki, w nieco świeższym wydaniu. Dla tych co nie przepadają za rodzynkami, a chcieliby zjeść keks. W zamiar będzie to mieszanka tropikalna, z kandyzowanych owoców. Nic trudnego, a cieszyć się można bardzo długo smakiem ciasta, bo nawet jak trochę przeschnie to wymoczony w herbacie smakuje rewelacyjnie.
Kroki
1
Zrobione
|
Oddziel białka od żółtek. Same żółtka utrzyj na bardzo gęstą masę z cukrem, podczas ucierania dodaj sok z cytryny oraz skórkę otartą z 1 sztuki. W osobnej misce ubij na sztywną pianę białka (najlepiej z dodatkiem szczypty soli). |
2
Zrobione
|
ianę z ubitych białek przełóż do masy jajecznej, dodaj przesianą mąkę, a na sam koniec dodaj mieszankę tropikalną. Wszystko dokładnie wymieszaj, jednak powoli, by nie utracić powietrza, które zostało wtłoczone w białka. Gotową masę przełóż do formy solidnie wysmarowanej tłuszczem. Wymiary formy keksówki to około 34 cm. |
3
Zrobione
|
Całość zapiecz w temperaturze 160 stopni (termoobieg) przez około 50 min. Pozostaw po upieczeniu na chwilę do ostudzenia. |