0 0
Makowiec na biszkopcie

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Masa makowa
250 g mak
1 szt. laska cynamonowa
1 litr mleko
4 łyżki miód
50 g masło
1/2 szkl. rodzynki
1/2 szkl. wiórki kokosowe
70 g cukier
2 szt. białka
100 g orzechy włoskie
Biszkopt
3 szt. jajka
80 g mąka pszenna
60 g cukier
2 łyżki masło

Makowiec na biszkopcie

Jeżeli nie przepadacie za kokosem to go wykluczcie z przepisu. Ciasto możecie z wierzchu również polukrować.

  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Masa makowa

  • Biszkopt

Wskazówki

Udostępnij

Makowiec na biszkopcie

Święta, święta… dzyn, dzyn.

Czy wy już szukacie przepisów na czas świąt? Prawda jest taka, że to już równe 14 dni! Ja z wami nieco szybciej się pożegnam, ponieważ wyjeżdżam w końcu na upragniony urlop! Będę w okresie przedświątecznym wylegiwać się przed basenem. Jednak nie zostawię Was bez przepisów na świąteczne ciasto. Tym razem przygotowałem dla Was pyszny makowiec na cieście biszkoptowym. Klasyka ale świetnie się sprawdza. Powiem Wam szczerze, że to ciasto również powinno zawitać na waszym świątecznym stole, podobnie jak makówki z tego przepisu http://ciastecznik.pl/recipe/makowki/

Sposób przygotowania jest niemalże identyczny, z tą różnicą że podbijamy mak białkami oraz jest on odsączony z mleka. Zatem zacznijmy wspólne pieczenie.

(Visited 1 220 times, 2 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie maku

Mak należy sparzyć wrzątkiem by nie był gorzki. Ważne jest by skosztować mak przed użyciem czy przypadkiem nie ma w sobie goryczy (czasem się zdarza, że w opakowaniu jest stary mak). Po zalaniu i odcedzeniu maku wrzątkiem należy poczekać aż on wyschnie i wtedy go zmielić. Jeżeli chcecie możecie kupić gotowy mak mielony.

2
Zrobione

Do średniej wielkości garnka wlej mleko i dodaj laskę cynamonu. Gotuj przez około 5 minut. Dodaj do garnka zmielony mak, orzechy, miód, rodzynki oraz masło. Całość gotuj przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu by nie przywarło do dna. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i gotuj jeszcze przez 3 minuty.

3
Zrobione

Ugotowany mak odcedź z mleka na sitku wyłożonym gazą. W misie miksera ubij na sztywno białka i cały czas miksując dodawaj po 1 łyżce cukru. Masa z białek powinna być błyszcząca jak ta przygotowana do bezy.
Białka połącz delikatnie z makiem.

4
Zrobione

Blachę o wymiarach 27x32 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę makową.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 15 minut.

5
Zrobione

Biszkopt

Jajka ubij na jasną i puszystą masę razem z cukrem (około 10 minut miksowania).
W międzyczasie rozpuść w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej masło i połącz z 1 łyżką ubitych jajek.
Do jajek dodaj przesianą mąkę oraz masło. Wszystko delikatnie, lecz dokładnie wymieszaj.
Biszkopt wylej na wierzch maku i rozprowadź równomierną warstwę. Wstaw do pieca nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 10-12 minut do zezłocenia.

6
Zrobione

Gdy ciasto się już upiecze odstaw na bok do całkowitego wystudzenia. Obróć ciasto do góry nogami ( ja na wierzch biszkoptu położyłem deseczkę i obróciłem razem.
Ciasto udekoruj z wierzchu orzechami lub wiórkami kokosowymi.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Swiateczny tort piernikowy
poprzendi
Świąteczny tort piernikowy
Sernik mandarynkowy
następny
Sernik mandarynkowy
Swiateczny tort piernikowy
poprzendi
Świąteczny tort piernikowy
Sernik mandarynkowy
następny
Sernik mandarynkowy

Dodaj komentarz