0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
120 g cukier puder
600 g mąka pszenna
120 g miód
110 g masło
2 szt. jajka
1 łyżka ocet
1 łyżka soda oczyszczona
Krem
1 opakowanie budyń waniliowy
500 ml mleko
250 g masło
380 g masa kajmakowa

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Marlenka

Jeżeli zdecydujecie się dodać do ciasta również odrobinę kakao będzie ono nieco ciemniejsze i bardziej uwydatni kontrast między kremem a ciastem.

  • 120 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Marlenka

Marlenka to kolejny klasyk z „pudełka” ciasto to poznałem na urodzinach od kolegi jednak w nieco innej formie (kulek) i zastanawiałem się nad czym się tak zachwycają skoro jest to przeciętne „mokre” ciasto. Jednak podczas mojego ostatniego wypadu do Czech na półce było właśnie to ciasto. Ciasto Marlenka. No jakby nie patrzeć od najtańszych nie należało (30 zł za 800 g), ale myślę sobie raz się żyje. Jak nie wypróbuję nie będę mógł krytykować. Mogę się z Wami podzielić tym, że ciasto w kawałku jest zdecydowanie lepsze niż malutkie, rozmoczone kulki.

Ciasto wypróbowane, więc można i je zrobić. Ciasta przecież jakoś powstają, a nie są kwestią produkcji w fabryce. Każde ciasto da się zrobić w domowych warunkach, więc na co czekać? Jak to bywa z ciastami w pudełku i tymi domowymi, ciasto domowe bije łeb na szyję to gotowane z paczki. Nie jestem zwolennikiem ciast przekładanych kremem, jednak to skradło moje serce i zdecydowanie je jeszcze raz zrobię.

(Visited 549 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie ciasta

Masło, cukier puder oraz miód podgrzej i doprowadź do rozpuszczenia i połączenia składników. Masę często mieszaj by się nie przypaliło. Masa powinna mieć kolor żółty.

2
Zrobione

W międzyczasie wymieszaj wodę razem z octem. Dodaj zaczyn do masy i ciągle mieszając podgrzewaj masę aż nabierze ona koloru pomarańczowego. Zdejmij z ognia i odstaw na bok na około 2 minuty. W misce roztrzep delikatnie jajka. Cały czas mieszając masę wlewaj cienkim strumieniem jajka. Masa powinna nabrać ciemnego, brązowego koloru.

3
Zrobione

Do masy dodawaj po czubatej łyżce mąki, cały czas mieszając masę drewnianą łyżką. Gdy będzie już ciężko ją wymieszać łyżką, a mąka zostanie jeszcze w misce (około 1/3), to przełóż ciasto na stolnicę i dodaj resztę mąki. Wyrób ciasto i podziel je na 6 równych części.

4
Zrobione

Na 1 arkuszu papieru do pieczenia rozrysuj prostokąt o wymiarach 24x34 cm. Rozwałkuj między dwoma arkuszami 1 porcję ciasta w podanym rozmiarze. Piecz każdy kawałek przez około 4-5 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto na początku będzie miękkie, a następnie stwardnieje. Warto ciasto ściągnąć wcześniej z formy, dzięki temu będzie jeszcze elastyczne.

5
Zrobione

Przygotowanie kremu

Przygotuj budyń zgodnie z opakowaniem, z wskazaną ilością mleka. Odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia.
W misie miksera utrzyj masło na gładką masę i dodaj kajmak. Ponownie wszystko razem utrzyj. Na sam koniec dodawaj po 1 łyżce chłodnego budyniu, również ucierając masę.

6
Zrobione

Każdą warstwę ciasta posmaruj kremem i złóż w całość. Ciasto możesz udekorować polewą czekoladową, lub nadmiarem ciasta, które zostało po wycięciu prostokątów.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Owocowe crumble
Pascha w białej czekoladzie
następny
Pascha w białej czekoladzie
poprzendi
Owocowe crumble
Pascha w białej czekoladzie
następny
Pascha w białej czekoladzie

Dodaj komentarz