1 0
Piernikowe brownie

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Kruszonka
50 g masło
50 g cukier
100 g mąka pszenna
1 łyżeczka przyprawa korzenna
Brownie
4 szt. jajka
1 szkl. cukier
3 łyżki cukier puder
200 g czekolada gorzka
10 g kakao
5 g proszek do pieczenia
140 g mąka pszenna
Dodatkowo
100 g czekolada gorzka

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Piernikowe brownie

Jeżeli wolicie bardziej słodkie ciasto, to czekoladę gorzką możecie zastąpić białą bądź mleczną.

  • Łatwe

Składniki

  • Kruszonka

  • Brownie

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Piernikowe brownie

Ciasto błyskawiczne w przygotowaniu i nieco wpasowane w jesienne klimaty. Skąd się wzięło ciasto? Jest to odpowiedź na Wasze liczne zapytania o piernik staropolski. Ostatnio nie narzekam na nadmiar wolnego więc chciałem też dla was przygotować przepis szybki i łatwy w przygotowaniu. W sumie będzie bardzo dobry w okresie świątecznym, ponieważ mało kto ma czas by tworzyć ciasta, które wymagają ogromnej ilości czasu i przygotowań.

Pierniczki na choinkę zawsze w modzie, jednak jak zauważyłem wykrawanie tego i dekorowanie zajmuje bardzo dużo czasu! Alternatywą dla tego wszystkiego jest brownie z nadzieniem z kruszonki o smaku piernikowym.

Jeżeli i wy macie przepisy szybkie i proste na święta podzielcie się z nimi, może uda mi się je dla Was przygotować. Zawsze będzie warto wrócić do przepisu zapisanego na stałe w konkretnym miejscu np. na www.ciastecznik.pl 😉

 

(Visited 447 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruszonka

Do przygotowania kruszonki będzie potrzebne miękkie masło.
Zagnieć masło razem z mąką, cukrem oraz przyprawą korzenną. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż kruszonkę (najlepiej "skubać" ciasto i rozrzucać). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i piecz przez około 15 minut (aż będzie miała złoty kolor). Po upieczeniu odstaw do ostudzenia.

2
Zrobione

Kruszonka c.d.

Do zimnej kruszonki dodaj 100 g roztopionej czekolady gorzkiej i dokładnie wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż folią spożywczą i tam rozprowadź kruszonkę. Wstaw do zamrażarki na 30 minut.

3
Zrobione

Brownie

Rozpuść czekoladę w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej i odstaw na bok.
Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodaj cienkim strumieniem czekoladę roztopioną. Wymieszaj całość. Dodaj pozostałe składniki, i ponownie wymieszaj.

4
Zrobione

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno) wlej połowę ciasta i włóż do środka zmrożoną kruszonkę. Dociśnij kruszonkę by nieco się zanurzyła w cieście do brownie i wylej pozostałą część ciasta.

5
Zrobione

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto nadaje się do skonsumowania, na ciepło z lodami bądź obsypane cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Makowa delicja
poprzendi
Makowa delicja
Marchewkowe na maśle
następny
Marchewkowe na maśle
Makowa delicja
poprzendi
Makowa delicja
Marchewkowe na maśle
następny
Marchewkowe na maśle

Dodaj komentarz