0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
500 ml mleko
150 g ryż jaśminowy
1 szt. laska cynamonowa
1 łyżeczka masło
4 szt. jabłka najlepiej kwaśne
10 g cynamon
50 ml sok z cytryny
100 g cukier

Ryż z jabłkami

Jeżeli nie lubicie mocno zapieczonego wierzchu przykryjcie foremkę folią aluminiową. Podczas odgrzewania dodajcie odrobinę masła, by nie było nadmiernie suche danie.

  • 50 minut
  • Porcji 4
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami to wspomnień czar, czyli smaki z dzieciństwa i z czasów gdy mama nie miała pomysłu na obiad. Wcześniej był robiony w prodiżu, a ja pamiętam że jedliśmy go zawsze 3 dni i był pyszny na ciepło jak i na zimno. Moja mama robiła nieco inaczej ponieważ z tradycyjnym ryżem i gotowała w wodzie, ja jednak postanowiłem wydobyć każdy możliwy aromat z tego dania. No i teraz już nie używam sprzętu sprzed 20 lat bo prąd ciągnie niesamowicie, ja zdecydowałem się na pieczenie w piekarniku i w naczyniu żaroodpornym.

Jeżeli macie ochotę przygotować swoim dzieciom coś pysznego i przekazać im odrobinę swoich wspomnień to chyba nie ma nic lepszego.

(Visited 317 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Do garnka wlej odrobinę wody na dno a następnie mleko. Zagotuj mleko razem z laską cynamonu oraz masłem, a następnie dodaj przepłukany ryż. Gotuj całość przez 5 minut. Ryż powinien wpić całe mleko. Wyjmij laskę cynamonu.

2
Zrobione

Jabłka zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i wymieszaj z sokiem z połowy cytryny.

3
Zrobione

Naczynie wyłóż na dnie warstwą ryżu, następnie połóż na wierzch warstwę jabłek. Obsyp cynamonem oraz cukrem. Ponownie ułóż na górze warstwę ryżu, jabłek, cukru i cynamonu. Powtórz zabieg ponownie.
Wstaw całość do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 160 stopni.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Kopiec kreta
poprzendi
Kopiec kreta
Babka z likierem
następny
Babka z likierem kokosowym
Kopiec kreta
poprzendi
Kopiec kreta
Babka z likierem
następny
Babka z likierem kokosowym

Dodaj komentarz