0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
500 ml mleko
150 g ryż jaśminowy
1 szt. laska cynamonowa
1 łyżeczka masło
4 szt. jabłka najlepiej kwaśne
10 g cynamon
50 ml sok z cytryny
100 g cukier

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Ryż z jabłkami

Jeżeli nie lubicie mocno zapieczonego wierzchu przykryjcie foremkę folią aluminiową. Podczas odgrzewania dodajcie odrobinę masła, by nie było nadmiernie suche danie.

  • 50 minut
  • Porcji 4
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami to wspomnień czar, czyli smaki z dzieciństwa i z czasów gdy mama nie miała pomysłu na obiad. Wcześniej był robiony w prodiżu, a ja pamiętam że jedliśmy go zawsze 3 dni i był pyszny na ciepło jak i na zimno. Moja mama robiła nieco inaczej ponieważ z tradycyjnym ryżem i gotowała w wodzie, ja jednak postanowiłem wydobyć każdy możliwy aromat z tego dania. No i teraz już nie używam sprzętu sprzed 20 lat bo prąd ciągnie niesamowicie, ja zdecydowałem się na pieczenie w piekarniku i w naczyniu żaroodpornym.

Jeżeli macie ochotę przygotować swoim dzieciom coś pysznego i przekazać im odrobinę swoich wspomnień to chyba nie ma nic lepszego.

(Visited 116 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Do garnka wlej odrobinę wody na dno a następnie mleko. Zagotuj mleko razem z laską cynamonu oraz masłem, a następnie dodaj przepłukany ryż. Gotuj całość przez 5 minut. Ryż powinien wpić całe mleko. Wyjmij laskę cynamonu.

2
Zrobione

Jabłka zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i wymieszaj z sokiem z połowy cytryny.

3
Zrobione

Naczynie wyłóż na dnie warstwą ryżu, następnie połóż na wierzch warstwę jabłek. Obsyp cynamonem oraz cukrem. Ponownie ułóż na górze warstwę ryżu, jabłek, cukru i cynamonu. Powtórz zabieg ponownie.
Wstaw całość do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 160 stopni.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Kopiec kreta
poprzendi
Kopiec kreta
Babka z likierem
następny
Babka z likierem kokosowym
Kopiec kreta
poprzendi
Kopiec kreta
Babka z likierem
następny
Babka z likierem kokosowym

Dodaj komentarz