1 0
Sernik królewski z kremem

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Kruchy spód
100 g masło
100 g cukier drobny
2 łyżki kakao
200 g mąka pszenna typ 450
1 szt. żółtko
2 łyżki jogurt naturalny
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 łyżka smalec
Masa serowa
1 kg ser półtłusty 3x zmielony
1 i 1/4 szkl. cukier
5 szt. jajka
250 ml mleko 1 szklanka
2 łyżki mąka pszenna płaskie
1 łyżka mąka ziemniaczana
100 g wiórki kokosowe
2 łyżki likier kokosowy
100 g masło
Krem
250 g mascarpone
200 g śmietana 36%
50 g biała czekolada
4 łyżki kakao
2 łyżki cukier puder

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Sernik królewski z kremem

Do masy serowej możecie dodać odrobinę cappucino i z wierzchu również je nim posypać. Stworzycie w ten sposób całkiem inny deser.

  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Kruchy spód

  • Masa serowa

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Sernik królewski z kremem

Pewnie wielu z Was kojarzy sernik królewski w nieco innej postaci, ponieważ ma on u góry chrupiącą warstwę ciasta kruchego. U mnie jest wręcz odwrotnie, dodatkowo jest to chyba też jedno z najczęściej “powielanych” ciast w supermarketach. Jednak nie dajcie się zwieść niskiej cenie tego serniczka w sklepie. Zawsze warto dopytać o skład tego ciasta, by potem się nie okazało, ze więcej w nim mąki niż sera. Jednak po co kupować gdy można zrobić taki sernik samodzielnie w domu. Nie jest to skomplikowane ciasto do przygotowania, a na pewno zachwyci Waszych gości.

Ja nieco zmieniłem wersję tego sernika ponieważ chciałem aby strukturą co raz to gładszą szedł w górę. Na spodzie mamy kruche ciasto kakaowe, masę serową z kokosem a na samym wierchu ubitą śmietankę z mascarpone oraz białą czekoladą. To wszystko jest obsypane kakao by przełamać słodycz w serniku.

Przepis znajdziecie poniżej, a ja będę wdzięczny jeżeli podzielicie się ze mną efektami swoich wypieków.

(Visited 601 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto kruche

Wszystkie składniki powinny być zimne.
Masło posiekaj razem z mąką i sodą na drobną kaszkę. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Ciasto uformowane w kulkę wstaw do zamrażarki na 30 minut.

2
Zrobione

Masa serowa

Masło zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj po 1 dużej łyżce twarogu cały czas miksując. Gdy już dodasz cały twaróg dodawaj po 1 jajku również cały czas miksując. Dodaj wiórki kokosowe i ponownie zmiksuj. Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz likier. Ciągle miksując wlej mleko cienkim strumieniem.

3
Zrobione

Formę o wymiarach 35x29 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zmrożone kruche ciasto zetrzyj na tarce i rozprowadź w formie dociskając. Na wierzch wylej masę serową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 1 godzinę. Po upieczeniu uchyl drzwiczki (odrobinę) i zostaw ciasto do wystygnięcia na 4-5 godzin.

4
Zrobione

Krem

W misie miksera zmiksuj śmietanę na sztywno i dodaj cukier puder pod koniec ubijania. Dodaj mascarpone i ponownie wszystko zmiksuj. Na sam koniec dodaj rozpuszczoną białą czekoladę (cienkim strumieniem wlewając) i podczas dodawania mieszaj ciągle.

5
Zrobione

Na wierzch dobrze schłodzonego sernika rozprowadź krem przy pomocy szprycy. Obsyp kakao.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Wegańska panna cotta
poprzendi
Wegańska panna cotta
Ciasto czekoladowe z jabłkami
następny
Ciasto czekoladowe z jabłkami
Wegańska panna cotta
poprzendi
Wegańska panna cotta
Ciasto czekoladowe z jabłkami
następny
Ciasto czekoladowe z jabłkami

Dodaj komentarz