0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
250 g masło
500 g mąka pszenna
2 szt. żółtko
150 g cukier
1 łyżka śmietana 12%
2 łyżeczki proszek do pieczenia
Masa
1000 g śmietana 18%
200 g wiórki kokosowe
200 g cukier
6 szt. białka
2 opakowania budyń waniliowy
Dodatkowo
300 g truskawki

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Styropian

Jeżeli nie macie truskawek lub sezon nie ten, wykorzystajcie brzoskwinie w puszce. Ciasto będzie smakować równie pysznie.

  • 105 minut
  • Porcji 24
  • Łatwe

Składniki

  • Ciasto

  • Masa

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Styropian

Styropian to ciasto, które ma pewnie z 20 lat. Przyznam się szczerze, że ani moja mama, ani żadna z sąsiadek tego ciasta nie robiła. W sumie nie wiem czy to też nie zależało od regionu Polski. Ja pamiętam, że na śląsku zawsze królował biszkopt z kremem budyniowym i ananasem. Moja mama niemalże co niedzielę to ciasto robiła, a ja akurat za nim nie za specjalnie przepadałem. Później weszła era ciast z paczki i wtedy już co raz częściej pojawiała się karpatka oraz kopiec kreta.

Czym jest ciasto styropian? To pseudo sernik ponieważ jego krem jest na bazie kwaśnej śmietany no i rzecz jasna półkruche ciasto. Dodatkiem są owoce, w moim przypadku były to truskawki, jednak oryginalna wersja zakłada brzoskwinie w zalewie. Mamy sezon na truskawki więc po co się ograniczać 😀

(Visited 1 479 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto kruche

Wszystkie składniki do przygotowania ciasta kruchego powinny być zimne. Poszatkuj je na stolnicy na drobną kaszkę a następnie zagnieć ciasto aż będzie miało jednolitą konsystencję. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Blachę o wymiarach 23x33 cm wyłóż papierem do pieczenia i na dnie rozprowadź 2/3 ciasta, a pozostałą część wstaw do zamrażarki.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 7 minut.

2
Zrobione

Masa śmietanowa

Białka ubij na sztywno. Do ubitych białek dodawaj po 1 łyżce cukru cały czas miksując w odstępach 30 sekundowych (podobny sposób przygotowania jak bezę). Gdy dodasz już cały cukier dodaj budynie i delikatnie całość wymieszaj. Dodaj następnie śmietanę i ponownie delikatnie całość wymieszaj. Na sam koniec dodaj kokos i ponownie wymieszaj.

3
Zrobione

Truskawki pokrój w plasterki.
Na wcześniej podpieczone ciasto wyłóż przygotowaną masę i na wierzchu rozłóż truskawki.
Pozostałą część kruszonki zetrzyj na tarce z dużymi okami i posyp ciasto na wierzchu. Piecz przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Puch budyniowy z rabarbarem
poprzendi
Budyniowy puch z rabarbarem
Chlebek z pieczonych bananów
następny
Chlebek z pieczonymi bananami
Puch budyniowy z rabarbarem
poprzendi
Budyniowy puch z rabarbarem
Chlebek z pieczonych bananów
następny
Chlebek z pieczonymi bananami

Dodaj komentarz