0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
50 g mielone migdały
150 g mąka pszenna
30 g cukier
1 szt. żółtko
Krem
200 g śmietana 36%
200 g biała czekolada
3 torebki herbata typu Earl Grey
250 g truskawki
125 g mascarpone

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Tarta truskawkowa z kremem earl grey

Zamiast truskawek możecie użyć malin, lub czerwonej porzeczki.

  • 105 minut
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Tarta truskawkowa z kremem earl grey

Tarta truskawkowa z kremem earl grey to propozycja na świeże truskawki w niecodziennej odsłonie. Ciasto jest jednocześnie słodkie, soczyste i orzeźwiające. Jest to jedna z wielu propozycji na wiosenne wypieki, które przedstawiłem w swojej książce.

Rzecz jasna znajdziecie tam więcej pozycji typu: lawendowa panna cotta, lub brownie z wiśniami.

Książka oczywiście jest dostępna w księgarniach empik oraz Świat Książki

Ciasta. Przepisy na sezonowe ciasta i desery

Możecie również kupić ją w księgarniach internetowych: Świat Książki Merlin  Laurum

Podczas przygotowania tego deseru wykorzystałem jedną z technik, która nazywa się infuzja. Na czym to polega? Zapachy oraz aromaty najprościej przenosić za pomocą tłuszczu. Zapewne często spotykacie się z olejkami eterycznymi, bądź ekstraktami zapachowymi. W podobny sposób działa to w kuchni. W tym przypadku nośnikiem aromatu jest tłuszcz z śmietany, ale równie dobrze może to być masło lub olej. Po podgrzaniu śmietany aromaty z herbaty łączą się z tłuszczem i dzięki temu utrzymują niezbędny aromat i smak.

Do wykonania tego ciasta użyłem nietypowej formy bo podłużnej i wąskiej o wymiarach 33×11 cm

(Visited 312 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie kremu

Śmietanę podgrzej z czekoladą do momentu, aż się rozpuści. Dodaj 3 torebki herbaty i pozostaw najlepiej na całą noc do namoczenia. W ten sposób krem nabierze smaku herbaty w wyniku infuzji.

2
Zrobione

Przygotowanie ciasta

Składniki na kruche poszatkuj. Zagnieć szybko ciasto i rozwałkuj je między arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 1 cm. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Przełóż ciasto do formy o wymiarach 33x11 cm. Dobrze schłodzone ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 15 minut. Ciasto powinno nabrać złotego koloru. Po upieczeniu odstaw ciasto do wystygnięcia.

3
Zrobione

Przygotowanie kremu krok 2

Wyjmij torebki z herbatą z kremu. Krem ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj mascarpone. Na schłodzone ciasto nałóż krem i udekoruj truskawkami oraz posiekanymi pistacjami (opcjonalnie)

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Lody śmietankowo-truskawkowe
poprzendi
Lody śmietankowo-truskawkowe
Babeczki z czereśniami
następny
Babeczki z czereśniami
Lody śmietankowo-truskawkowe
poprzendi
Lody śmietankowo-truskawkowe
Babeczki z czereśniami
następny
Babeczki z czereśniami

Dodaj komentarz