0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
50 g mielone migdały
150 g mąka pszenna
30 g cukier
1 szt. żółtko
Krem
200 g śmietana 36%
200 g biała czekolada
3 torebki herbata typu Earl Grey
250 g truskawki
125 g mascarpone

Tarta truskawkowa z kremem earl grey

Zamiast truskawek możecie użyć malin, lub czerwonej porzeczki.

  • 105 minut
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Tarta truskawkowa z kremem earl grey

Tarta truskawkowa z kremem earl grey to propozycja na świeże truskawki w niecodziennej odsłonie. Ciasto jest jednocześnie słodkie, soczyste i orzeźwiające. Jest to jedna z wielu propozycji na wiosenne wypieki, które przedstawiłem w swojej książce.

Rzecz jasna znajdziecie tam więcej pozycji typu: lawendowa panna cotta, lub brownie z wiśniami.

Książka oczywiście jest dostępna w księgarniach empik oraz Świat Książki

Ciasta. Przepisy na sezonowe ciasta i desery

Możecie również kupić ją w księgarniach internetowych: Świat Książki Merlin  Laurum

Podczas przygotowania tego deseru wykorzystałem jedną z technik, która nazywa się infuzja. Na czym to polega? Zapachy oraz aromaty najprościej przenosić za pomocą tłuszczu. Zapewne często spotykacie się z olejkami eterycznymi, bądź ekstraktami zapachowymi. W podobny sposób działa to w kuchni. W tym przypadku nośnikiem aromatu jest tłuszcz z śmietany, ale równie dobrze może to być masło lub olej. Po podgrzaniu śmietany aromaty z herbaty łączą się z tłuszczem i dzięki temu utrzymują niezbędny aromat i smak.

Do wykonania tego ciasta użyłem nietypowej formy bo podłużnej i wąskiej o wymiarach 33×11 cm

(Visited 3 825 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie kremu

Śmietanę podgrzej z czekoladą do momentu, aż się rozpuści. Dodaj 3 torebki herbaty i pozostaw najlepiej na całą noc do namoczenia. W ten sposób krem nabierze smaku herbaty w wyniku infuzji.

2
Zrobione

Przygotowanie ciasta

Składniki na kruche poszatkuj. Zagnieć szybko ciasto i rozwałkuj je między arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 1 cm. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Przełóż ciasto do formy o wymiarach 33x11 cm. Dobrze schłodzone ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 15 minut. Ciasto powinno nabrać złotego koloru. Po upieczeniu odstaw ciasto do wystygnięcia.

3
Zrobione

Przygotowanie kremu krok 2

Wyjmij torebki z herbatą z kremu. Krem ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj mascarpone. Na schłodzone ciasto nałóż krem i udekoruj truskawkami oraz posiekanymi pistacjami (opcjonalnie)

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Lody śmietankowo-truskawkowe
poprzendi
Lody śmietankowo-truskawkowe
Babeczki z czereśniami
następny
Babeczki z czereśniami
Lody śmietankowo-truskawkowe
poprzendi
Lody śmietankowo-truskawkowe
Babeczki z czereśniami
następny
Babeczki z czereśniami

Dodaj komentarz