0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Kruche ciasto
100 g masło
200 g mąka pszenna
2 szt. żółtko
1.5 łyżeczki proszek do pieczenia
70 g cukier
20 g kakao
Kruszonka
50 g masło
100 g mąka pszenna
50 g cukier
Nadzienie
1 kg śliwki
1/4 szkl. wódka o smaku śliwkowym
2 łyżki cynamon
3 łyżki cukier brązowy
1/4 łyżeczki imbir
1/4 łyżeczki gałka muszkatałowa

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Tarta z śliwkami i kruszonką

Do kruszonki można również dodać odrobinę kakao, by ciasto stało się nieco bardziej wytrawne.

  • Porcji 12
  • Łatwe

Składniki

  • Kruche ciasto

  • Kruszonka

  • Nadzienie

Wskazówki

Udostępnij

Tarta z śliwkami i kruszonką

Tarta z śliwkami i kruszonką to kolejny prosty przepis, który idealnie pasuje na lato. Trochę kopa ma ponieważ uwielbiam uszlachetniać owoce alkoholem. Tutaj akurat wykorzystałem flambirowanie (tak! wspomnienie z ostatniego odcinka Bake Off gdzie flambirowałem jabłka z Żubrówką). Tutaj jednak wykorzystałem coś nieco bardziej wyszukanego, i w sumie coś co nada się raczej do ciast bo nie wiem czy smaczna jest wódka o smaku śliwek.

Bazą ciasta jest ciasto półkruche, czyli ciasto kruche z dodatkiem proszku do pieczenia. Niemalże zawsze podpiekam wcześniej ciasto kruche jeżeli mam dodać owoce. Wam również to radzę zrobić. Owoce podczas pieczenia puszczają dużą ilość soków, wiec aby ciasto nie zmokło i nie zrobił się zakalec, to lepiej je wcześniej lekko podpiec, lub posypać z wierzchu kakao.

 

(Visited 433 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

Wszystkie składniki powinny być zimne. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem.
Poszatkuj masło razem z suchymi składnikami. Zagnieć ciasto i wyłóż nim tortownicę o średnicy 23 cm. Wstaw do zamrażarki na 30 minut.
Ciasto podziurkuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 10 minut, by ciasto się lekko podpiekło.

2
Zrobione

Kruszonka

Wszystkie składniki zagnieć razem (możesz do tego celu użyć miksera). Gdy masa się połączy odstaw ją na bok.

3
Zrobione

Nadzienie

Umyte, obrane oraz pokrojone w ćwiartki śliwki połącz razem z cynamonem, imbirem, cukrem oraz gałką muszkatołową. Podsmaż przez około 3 minuty na gorącej patelni. Wlej alkohol i podpal palnikiem śliwki. Ogień powinien po chwili zgasnąć, gdy cały alkohol wyparuje.

4
Zrobione

Składanie

Podsmażone śliwki wyłóż na wcześniej podpieczone ciasto i obsyp z wierzchu kruszonką zlepioną w większe bryłki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 30 minut (aż kruszonka z wierzchu będzie złota).
Po upieczeniu obsyp cukrem pudrem .

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Torcik kokosowo-morelowy
poprzendi
Kokosowo-morelowy torcik
Klasyczny tort czekoladowy
następny
Klasyczny tort czekoladowy
Torcik kokosowo-morelowy
poprzendi
Kokosowo-morelowy torcik
Klasyczny tort czekoladowy
następny
Klasyczny tort czekoladowy

2 Komentarze Ukryj komentarze

Dodaj komentarz