Jagody są wspaniałym dodatkiem do ciast, jednak możecie również użyć malin bądź borówek.
Jagodowiec z podwójną bezą to moja wariacja na temat ciasta jogurtowego z owocami. Ciasto warte wykonania jeżeli macie na stanie zbyt dużo białej a potrzebujecie coś z nimi zrobić, zatem czas poeksperymentować.
Ciasto nie jest skomplikowane a mogę nawet powiedzieć, że jest nieco w wersji fit.
Na podstawie ciasto jogurtowe z cytryną, następnie krem pieczony na bazie jogurtów naturalnych a na samym wierzchu chrupiąca beza.
Inspiracją było ciasto styropian, które również znajdziecie na blogu i bije rekordy popularności 🙂 Link do tego ciasta znajdziecie tutaj https://ciastecznik.pl/recipe/styropian/
1
Zrobione
|
Ciasto jogurtoweRozgrzej piekarnik do 170 stopni. |
2
Zrobione
|
KremBiałka ubij na sztywno. Cały czas miksując dodawaj po 1 łyżce cukru tak mniej więcej co 30 sekund. |
3
Zrobione
|
BezaUbij białka na sztywno. Gdy będą już ubite dodawaj cukier co 30 sekund po 1 łyżce. |
4
Zrobione
|
SkładanieNa upieczone ciasto jogurtowe wyłóż krem z białek. Posyp jagodami. Na samą górę rozprowadź bezę (jeżeli będzie trudna do rozsmarowania to posmaruj nóż olejem i dzięki temu nie będzie do niego przywierała beza). |
6 Komentarzy Ukryj komentarze
ciasto wygląda pięknie i pięknie wszystko wyszło. Tylko spód jest zbyt twardy – uważam, że za dużo w nim mąki.
JDO a ciężko się je mieszało? Dostałem już zdjęcie ciasta i nie wspominali nic o tym by było zbyt twarde 🙂
Potwierdzam spód twardy, niejadalny. Cos nie tak jest z przepisem. Pozdrawia.
Dziewczyny sprawdzę dziś jeszcze raz przepis. Może gdzieś popełniłem błąd w podawanej ilości mąki.
Czy juz wiadomo dlaczego ciasto wychodzi twarde?
Nie, Basia jeszcze nie próbowałem 2 raz przepisu. Mam w planach na weekend zrobić jeszcze raz. Przeanalizowałem przepis jeszcze raz i wstępnie wydaje się być ok, jednak muszę ponownie sprawdzić! Postaram się zrobić jeszcze zdjęcia procesu przygotowania ciasta.