Składniki
-
Mus
-
1 puszka mleko kokosowe
-
1.5 łyżeczki żelatyna
-
100 g wiórki kokosowe
-
3 łyżki syrop klonowy
-
1/2 szklanki mleko
-
CIasto kruche
-
70 g masło
-
140 g mąka pszenna
-
40 g cukier
-
2 szt. żółtko
-
Polewa
-
200 g biała czekolada
-
4 łyżki olej
-
50 g orzechy laskowe
-
Dodatkowo
-
70 g dżem morelowy
Wskazówki
Kokosowo-morelowy torcik
Kokosowo-morelowy torcik to niby tort w stylu entremet, lecz nie do końca. To samo mogę powiedzieć jeżeli chodzi o ilość cukru. Niby nie ma w nim cukru, lecz nie do końca.
Dlaczego wszędzie niby? Entremet z tego powodu, że nie jest to do końca tort musowy, na bazie śmietany lecz mleczka kokosowego, więc nie jest tak puszysty – z tego względu, że nie jest podbity powietrzem. A niby z małą ilością cukru ponieważ jest oblany białą czekoladą. Jeżeli uda Wam się znaleźć fit białą czekoladę to na pewno zrobicie z niego wspaniałą dietetyczną wersję.
Jak przygotować taki torcik? Tutaj akurat najbardziej odpowiednie będą ranty do pieczenia, oraz folia rantowa. Dzięki tym składnikom, nie będzie takie trudne uzyskanie ładnej i równej powierzchni.
Musicie wziąć również pod uwagę fakt, że cały tort jest mrożony więc musicie poświecić więcej czasu na jego przygotowanie.
Wskazówka: Torcik jest bez śmietany. Można śmiało zamienić go w wersję bez laktozy, wystarczy że kupicie czekoladę białą bez laktozy oraz masło roślinne. Taki zabieg zamieni również torcik w wersję wegetariańską.
Kroki
1
Zrobione
|
Ciasto krucheMasło, mąkę pszenną, cukier i żółtka poszatkuj razem i zagnieć ciasto. Podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj. |
2
Zrobione
|
MusKokos zalej mlekiem i odstaw na bok na 30 minut. Po tym czasie odsącz wiórki z nadmiaru kokosu i połącz je z mlekiem kokosowym. Całość zmiksuj. |
3
Zrobione
|
SkładanieRant o średnicy 18 cm wyłóż folią rantową. Jeżeli nie posiadasz ani rantu ani foli rantowej, użyj do tego celu tortownicy o średnicy 18 cm i wyłóż ją dokładnie folią spożywczą. Wlej połowę musu, na środku umieść kruche ciasto przełożone dżemem morelowym. Dociśnij by nieco "utopiło się" w musie. Zalej pozostałą częścią musu, wygładź i wstaw do zamrażarki najlepiej na całą noc. |
4
Zrobione
|
PolewaRozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce. Wymieszaj roztopioną czekoladę z olejem. Dodaj do niej poszatkowane orzechy laskowe. |