Składniki
-
Kruchy spód
-
150 g ciastka korzenne
-
1 łyżka Amaretto
-
15 g mąka migdałowa
-
50 g masło
-
Masa serowa
-
400 g puree z dyni
-
400 g twarożek delikatny
-
4 szt. jajka
-
1/4 szkl. cukier
-
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
-
1/2 łyżeczki cynamon
-
1/4 łyżeczki gałka muszkatałowa
-
1 łyżeczka mąka pszenna
-
1/2 szkl. śmietana 30%
-
Dodatkowo
-
100 g cukier
-
100 g orzechy laskowe
Wskazówki
Sernik dyniowy z orzechami
Ostatnio zdałem sobie sprawę, że bardzo mało serników wrzucam na bloga, a powiem Wam szczerze, że jak zobaczyłem tak cudowną dynię piżmową w sklepie i to po 4 zł za kilogram. Pomyślałem sobie, że warto zrobić coś smacznego.
Sernik nie jest skomplikowany w wykonaniu, nie wymaga też zbyt wielu składników, co najważniejsze jest delikatny i kremowy. Pomimo korzennych przypraw dobrze sprawdzi się na lato (jeżeli wcześniej dobrze go schłodzimy).
Kroki
1
Zrobione
|
Kruchy spódKruche ciastka korzenne bądź zwykłe maślane pokrusz. Wymieszaj je razem z mąką migdałową, amaretto oraz roztopionym masłem. |
2
Zrobione
|
Masa serowaWszystkie składniki połącz razem i zmiksuj tylko do połączenia. Nie miksuj zbyt długo masy by się nie napowietrzyła zbyt mocno bo wtedy ciasto opadnie po upieczeniu. Ważne jest by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. |
3
Zrobione
|
Gotową masę serową przelej do tortownicy w której wcześniej został podpieczony spód. Wstaw tortownicę do dużego naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą. Piecz przez około 45-50 minut w temperaturze 170 stopni z opcją grzania góra-dół. |
4
Zrobione
|
Chrupiący wierzchCukier wysyp na patelnię i podgrzewaj. W pewnym momencie cukier powinien zacząć się rozpuszczać i nieco dymić. Gdy nabierze złotego koloru należy dodać poszatkowane orzechy laskowe (najlepiej blanszowane). |
5
Zrobione
|
Na wierzch sernika rozsyp przygotowane orzechy w karmelu. Podawaj najlepiej następnego dnia dobrze schłodzone. |
Komentarz Ukryj komentarze
Cudownie wygląda, a smakuje na pewno bosko! 🙂