Kolejna dawka zdrowia na śniadanie. Pamiętajcie dbajcie o to co jecie!
Przepis koleżanki, koleżanki mojej mamy koleżanki. A w samej mojej rodzinie jest już od dobrych 10 lat. Chleb tak naładowany ziarnami, i tak pyszny, że niemal cały jestem w stanie zjeść jak jest jeszcze ciepły. Czy jest zdrowy? Tego nie wiem, ale na pewno smakuje inaczej niż ten z Waszej ulubionej piekarni.
1
Zrobione
|
Do dużej miski wsyp mąkę, pokrusz drożdże i zalej całość ciepłą wodą. Dodaj len, płatki owsiane, sezam oraz 4 łyżki słonecznika. Wymieszaj całość. Odstaw w ciepłe miejsce tak na 20 min, po tym czasie przemieszaj ciasto ponownie, i odstaw na kolejne 20 minut. Całość może wydawać się nieco rzadka, więc można minimalnie dosypać mąki. |
2
Zrobione
|
Ciasto przełóż do dwóch foremek wysmarowanych olejem. Na górze rozsyp pestki dyni oraz słonecznik. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. |