Jeżeli nie lubicie whisky zawsze możecie wykorzystać żubrówkę lub miodówkę.
Jabłecznik z whisky to taka nieco odmieniona wersja jabłecznika, który przygotowałem na jeden z odcinków Bake Off – Ale Ciacho! tam była wersja z żubrówką i kruszonką na bazie palonej białej czekolady. Tutaj jest nieco inaczej, zamiast żubrówki jest whisky, muuuuultum rodzynek oraz pyszne ciasto półkruche połączone z kruszonką.
Co jest pięknego w tym jabłeczniku? A mianowicie to, że jest to duża porcja ciasta. Dokładnie tak, jest to blacha 35×29 cm czyli spokojnie wystarczy na dużą imprezę.
Niektórzy mogą stwierdzić, że ciasto jest zbyt „niskie”, jednak ja zawsze mówiłem, ze wszystkie przepisy, które znajdziecie na blogu powinny być dla Was inspiracją. Nie jest też tutaj inaczej, jeżeli macie ochotę dać więcej jabłek to się nie krępujcie. Pamiętajcie jednak by zwiększyć też ilość alkoholu (whisky w tym wypadku) by jabłka dobrze nabrały aromatu tego alkoholu. Czy jabłecznik nadaje się dla dzieci? Oczywiście, że tak. Jabłka są podpalane, więc cały alkohol zniknie, a zostanie tylko cudowny dębowy aromat.
To co kochani zaczynamy pieczenie?
1
Zrobione
|
NadzienieJabłka obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj miód i podsmaż jabłka na patelni aż puszczą soki. Dodaj alkohol i podpal (zapalarką bądź palnikiem cukierniczym). Uważaj by się nie poparzyć. Pomieszaj chwilę jabłka, a płomień sam zgaśnie jak wypali się cały alkohol. Dodaj rodzynki i całość wymieszaj. |
2
Zrobione
|
Półkruche ciastoWszystkie składniki powinny być zimne. |
3
Zrobione
|
KruszonkaZ miękkiego masła oraz mąki i cukru zagnieć kruszonkę. |
4
Zrobione
|
Na podpieczony spód (który powinien być upieczony tuż przed wysypaniem podsmażonych jabłek) wysyp jabłka i na wierzchu rozkrusz kruszonkę. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 40 minut (aż do złotego koloru kruszonki). |